Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας
ΠρόεδροςΧρήστος Μαστραντώνης
Ίδρυση1974
ΈδραΗλιουπόλεως 208, Δάφνη, Αθήνα
ΙδεολογίαΑγροτισμός
Πολιτικό φάσμαΑριστερά
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας (Α.K.E.) είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε ως προσπάθεια ανασύστασης του ιστορικού Αγροτικού Κόμματος (1914), μετά την πτώση της επταετούς δικτατορίας (1967-1974).

Αρχικά συνεργαζόταν με το Κ.Κ.Ε., με το οποίο εκλεγόταν βουλευτής ο ηγέτης του, Κώστας Νάσσης.

Παλαιότερα, εξέδιδε την εφημερίδα "Δρόμος της Αγροτιάς".

Το 1984 διασπάστηκε και κάποια στελέχη του με επικεφαλής τον Σπύρο Σελιανίτη ίδρυσαν το Προοδευτικό Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας (Π.Α.Κ.Ε.). Τόσο το Α.Κ.Ε., όσο και το Π.Α.Κ.Ε. το 1989 εντάχθηκαν στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, από τον οποίο αποχώρησαν το 1991, στηρίζοντας το Κ.Κ.Ε.

Στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα συνεργάστηκε με το Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. και τις Ενώσεις Πολιτισμού και Ανάπτυξης. Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του ίδιου έτους, το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος, εξετέθη στις εκλογές με την συνεργασία πάλι του Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. και των Ενώσεων Πολιτισμού και Ανάπτυξης.

Και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις κατετέθησαν στον Άρειο Πάγο ενστάσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν με τις αποφάσεις 65/2019 και 78/2019[1] οι οποίες διευκρινίζουν τη νομιμότητα του Προέδρου Χρήστου Μαστραντώνη και του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Γιώργος Αλεξάτος, Ιστορικό Λεξικό του Ελληνικού Εργατικού Κινήματος, εκδόσεις Κύμα