Αγρογλυφικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα αγρογλυφικό στην Ελβετία

Αγρογλυφικό είναι ένα αρκετά μεγάλο σχέδιο, που δημιουργήθηκε από την ισοπέδωση μιας καλλιέργειας, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, το καλαμπόκι ή η ελαιοκράμβη. Τα αγρογλυφικά αναφέρονται επίσης ως σχηματισμοί των καλλιεργειών, διότι δεν έχουν πάντοτε κυκλικό σχήμα. Αν και η ακριβής ημερομηνία, που τα αγρογλυφικά άρχισαν να εμφανίζονται, είναι άγνωστη, οι τεκμηριωμένες περιπτώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Είκοσι έξι χώρες κατέληξαν στην αναφορά περίπου δέκα χιλιάδων αγρογλυφικών, κατά το τελευταίο τρίτο του 20ου αιώνα και το 90% αυτών βρίσκονταν στη νότια Αγγλία. Πολλοί από τους σχηματισμούς, που εμφανίζονται στην περιοχή, είναι κοντά σε αρχαία μνημεία, όπως το Στόουνχεντζ. Σύμφωνα με μία μελέτη, σχεδόν τα μισά από όλα τα αγρογλυφικά, που βρέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2003, βρισκόταν σε ακτίνα 15 χλμ. από το Avebury. Οι σχηματισμοί συνήθως γίνονται τη νύχτα, αλλά έχουν επίσης γίνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς κατασκευάζεται ένα αγρογλυφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πιο ευρέως γνωστή μέθοδος για ένα άτομο ή μία ομάδα να κατασκευάσει ένα αγρογλυφικό, είναι να δέσει στο ένα άκρο του ένα σχοινί σε ένα σταθερό σημείο και το άλλο άκρο σε ένα αυτοκίνητο ή τρακτέρ, το οποίο χρησιμοποιείται για να «πατήσει» τα φυτά. Πιο πρόσφατες μέθοδοι περιλαμβάνουν τη χρήση ενός κυλίνδρου ισοπέδωσης. Ορισμένοι σχηματισμοί των καλλιεργειών δημιουργούνται από εταιρείες, που τα χρησιμοποιούν ως διαφήμιση.

Άλλες εξηγήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καιρός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικοί άνθρωποι έχουν προτείνει, ότι τα αγρογλυφικά είναι το αποτέλεσμα έκτακτων μετεωρολογικών φαινομένων. Η υπόθεση αυτή πιθανόν να προήλθε από μια δημοσίευση του 1880 στο περιοδικό Nature από τον ερευνητή και ερασιτέχνη επιστήμονα John Rand Capron. Μέρος της δημοσίευσης επανεμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2000 στο τεύχος του περιοδικού της Μετεωρολογίας:

"Οι καταιγίδες σε αυτό το τμήμα του δυτικού Σάρεϋ έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό τοπικές και βίαιες και τα αποτελέσματα που παράγονται σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι περίεργα. Σε μία επίσκεψη στη φάρμα ενός γείτονα την Τετάρτη το βράδυ, βρήκαμε μία έκταση όρθιου σιταριού, που χτυπήθηκε σημαντικά, όχι σε όλα τα μέρη, αλλά σε μερικά σημεία, σχηματίζοντας όπως φαίνεται από απόσταση, κυκλικές κηλίδες ... Δεν θα μπορούσα να εντοπίσω τυχόν τοπικές συνθήκες για την ιδιότυπη μορφή των μπαλωμάτων στον αγρό, ούτε δείχνει αν ήταν από αέρα ή από βροχή, ή και τα δύο σε συνδυασμό, που τα είχε προκαλέσει, πέραν των γενικών αποδείξεων ισχυρών βροχοπτώσεων. Θα ήταν πιθανή κατά τη γνώμη μου, ορισμένη κυκλωνική δράση του ανέμου ... "

Παραφυσικά φαινόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρωματιστό σκίτσο ενός διαστημοπλοίου που δημιουργεί αγρογλυφικά

Αφότου τράβηξαν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης τη δεκαετία του 1970, τα αγρογλυφικά έχουν γίνει αντικείμενα διαφόρων υποθέσεων από διάφορους ερευνητές παραφυσικών ή ουφολογικών φαινομένων. Οι εξηγήσεις που δίνονται, κυμαίνονται από εκκεντρικά μετεωρολογικά φαινόμενα έως και μηνύματα από εξωγήινα όντα. Μερικοί έχουν συσχετίσει τα αγρογλυφικά με την υπόθεση της Γαίας, υποστηρίζοντας, ότι η γη είναι πραγματικά ζωντανή και ότι τα αγρογλυφικά είναι μηνύματα ή αντιδράσεις σε ερεθίσματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η ανθρώπινη ρύπανση.

Η κύρια κριτική της εικαζόμενης μη ανθρώπινης δημιουργίας των αγρογλυφικών είναι, ότι ενώ η απόδειξη της προέλευσης αυτής, εκτός από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, είναι ουσιαστικά απούσα, σε μερικές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι ήταν το έργο φαρσέρ. Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες οι ερευνητές δήλωσαν, ότι τα αγρογλυφικά είναι «αληθινά πράγματα», μόνο και μόνο για να βρεθούν αντιμέτωποι με τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν. Απαντώντας στις τοπικές πεποιθήσεις, ότι τα «εξωγήινα όντα» ή ΑΤΙΑ ήταν υπεύθυνα για τα αγρογλυφικά που εμφανίζονται στην Ινδονησία, η κυβέρνηση και η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (LAPAN) τα χαρακτήρισε σαν ανθρώπινα κατασκευάσματα. Ο Thomas Djamaluddin, ερευνητής και καθηγητής της αστρονομίας και αστροφυσικής στο LAPAN δήλωσε: «Αυτό το κάτι δεν μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά».

Δραστηριότητα των ζώων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009, ο Γενικός Εισαγγελέας του νησιωτικού κράτους της Τασμανίας της Αυστραλίας δήλωσε, ότι καγκουρό είχαν βρεθεί να δημιουργούν αγρογλυφικά σε χωράφια με παπαρούνες, που καλλιεργούνται ειδικά για ιατρική χρήση (όπιο), αφού τις είχαν φάει.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Crop circle της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).