Αγριόκοτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγριόκοτα

Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Ορνιθόμορφα (Galliformes)
Οικογένεια: Φασιανίδες (Phasianidae)
Υποοικογένεια: Τετραονίδες (Tetraoninae)
Γένος: Tetrastes ή Bonasa
Είδος: Tetrastes bonasia ή Bonasa bonasia
Linnaeus, 1758

Γεωγραφική κατανομή του T. bonasia
Συνώνυμα

Tetrao bonasia (Linnaeus, 1758)

Η αγριόκοτα (Bonasa bonasia ή Tetrastes bonasia) είναι ένα από τα μικρότερα μέλη της υποοικογένειας πουλιών (πτηνών) που είναι γνωστά ως αγριόγαλοι (Tetraoninae). Δεν είναι αποδημητικό είδος και ζει από την κεντρική-ανατολική Ευρώπη μέχρι το βόρειο νησί Χοκκάιντο της Ιαπωνίας, σε πυκνά και υγρά ανάμικτα δάση κωνοφόρων, κατά προτίμηση με έλατα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θηλυκό και αρσενικό του είδους

Η αγριόκοτα έχει μήκος 35 έως 39 εκατοστόμετρα. Το κοντόχοντρο αυτό πουλί έχει πτέρωμα με λεπτά πιτσιλωτά σχέδια, αλλά ουσιαστικά έχει γκριζωπό άνω μέρος, καφετιές φτερούγες (πτέρυγες) και φουντουκί κάτω μέρος με λευκές «πινελιές».

Το αρσενικό φέρει μικρό όρθιο κεφάλι και μαύρο λαιμό με λευκό πλαίσιο. Το θηλυκό έχει βραχύτερο κεφάλι και δεν έχει μαύρο χρώμα στον λαιμό. Κατά την πτήση του, φαίνεται η γκρίζα ουρά του με το μαύρο άκρο.

Το αρσενικό έχει υψίσυχνο τιτίβισμα «ti-ti-ti-ti-ti», ενώ το θηλυκό ένα «υγρό» «τεττεττεττετ». Αυτά τα καλέσματα, μαζί με τον ήχο των πτερύγων όταν πετά, είναι συχνά οι μοναδικές ενδείξεις της παρουσίας της αγριόκοτας, αφού η ντροπαλότητά της και το ενδιαίτημά της (πυκνό δάσος) την καθιστούν σχεδόν αόρατη στον παρατηρητή.

Τροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αγριόκοτα βρίσκει την τροφή της στο έδαφος και στους θάμνους, αν και συνήθως κάθεται πάνω στα δέντρα. Αυτή η τροφή είναι κυρίως φυτική, που συμπληρώνεται από μερικά έντομα κατά την περίοδο της ωοτοκίας.

Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φωλιά της αγριόκοτας κατασκευάζεται πάνω στο έδαφος. Συνήθως σε κάθε ωοτοκία το θηλυκό γεννά από τρία μέχρι έξι αυγά. Το θηλυκό επωάζει τα αυγά επί 25 ημέρες και φροντίζει τους νεοσσούς μόνο του, όπως είναι ο κανόνας με τα πτηνά της τάξεως των ορνιθόμορφων.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]