Αγράμπελη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγράμπελη

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Βατραχιώδη (Ranunculales)
Οικογένεια: Βατραχιοειδή (Ranunculaceae)
Γένος: Κληματίς (Clematis)
Είδος: Clematis flammula
L.

Η αγράμπελη είναι είδος φυτού που έχει επιστημονική ονομασία (στη λατινική γλώσσα) Clematis flammula (= «κληματίς η φλογώδης») και ανήκει στην οικογένεια βατραχιοειδή. Είναι φυλλοβόλο αναρριχητικό φυτό, ιθαγενές της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής, ένα από τα 5 είδη του γένους κληματίς που συναντάται σε άγρια κατάσταση στην Ελλάδα. Καλλιεργείται ωστόσο σε όλο τον κόσμο από τον άνθρωπο ως καλλωπιστικό φυτό κήπου, για τα ευωδιαστά λευκά άνθη του. Ιδίως όταν τα άνθη της αγράμπελης έχουν μόλις ανοίξει έχουν ένα δυνατό γλυκό άρωμα που θυμίζει αμύγδαλο. Ο καρπός της είναι μικρά πράσινα αχαίνια.

Η Clematis flammula είναι έντονα διάστικτη με άνθη όλους τους θερινούς μήνες. Χρησιμεύει ευρύτατα ως διακόσμηση κατά μήκος φρακτών και σε κάθετα πλέγματα για αναρριχώμενα φυτά, ή ως εδαφοκάλυψη. Αν δεν έχει άλλά φυτά ή δομές πάνω στις οποίες να αναρριχηθεί, θα «αναρριχηθεί» πάνω στον εαυτό της, σχηματίζοντας έναν μεγάλο και πυκνά περιπλεγμένο θάμνο. Το φυτό απλώνει πολλά κλαδιά και μπορεί να φθάσει από μόνο του σε ύψος πάνω από τα 5 μέτρα.

Σε κάποιες περιοχές το είδος έχει καταστεί ενοχλητικό μετά την εισαγωγή του από τον άνθρωπο και θεωρείται «ζιζάνιο» έξω από κήπους και πάρκα. Το υποείδος του Clematis flammula maritima είναι ανθεκτικότερο στο αλάτι και προσαρμοσμένο στο να φυτρώνει σε αμμόλοφους, οπότε μελετάται σήμερα ως παράγοντας σταθεροποιήσεως του εδάφους σε διαβρωμένες αμμώδεις παραλίες.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στην εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμος 1, σελ. 66

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]