Αγορά (πόλη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Θρακική χερσόνησος με την Αγορά (επάνω δεξιά)

Η Αγορά ήταν αρχαία ελληνική πόλη στη νοτιοανατολική Θράκη, στη Χερσόνησο της Καλλίπολης (γνωστή και ως Θρακική Χερσόνησο) και πολύ κοντά και νοτιοανατολικά από την αρχαία πόλη Καρδία.

Στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. κοντά από την πόλη και βορείως αυτής πέρασε η μεγάλη οχύρωση που κτίσθηκε από τον Μιλτιάδη τον Πρεσβύτερο για την άμυνα της Θρακικής Χερσονήσου. Αυτή επονομάσθηκε «Μακρόν Τείχος», αλλά και «Αγοραίον Τείχος» από το όνομα της πόλεως Αγοράς.

Ο Ηρόδοτος στην ιστορία του γράφει[1] ότι από την Αγορά πέρασε ο Ξέρξης στην εκστρατεία του κατά της Ελλαδας, και ότι ήταν τόση η δίψα των στρατιωτών του όταν έφθασαν εκεί, ώστε το νερό του ποταμού Μέλανου, που έρρεε δίπλα στην πόλη, δεν επαρκούσε για να τους ξεδιψάσει. Αυτό προφανώς εντάσσεται στο πλαίσιο του τονισμού τού πόσο μεγάλη ήταν η στρατιά που είχε συγκεντρώσει ο Ξέρξης προκειμένου να κατακτήσει την Ελλάδα.

Φαίνεται ότι μεταγενέστερα η πόλη παρήκμασε. Πολύ κοντά στη θέση της Αγοράς, ή και στη θέση της ακριβώς, κτίσθηκε το 309 π.Χ. από τον στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου Λυσίμαχο η ομώνυμή του πόλη Λυσιμάχεια ή Λυσιμαχία, ως πρωτεύουσα του κράτους του. Καταστράφηκε όμως το 197 π.Χ. από τους Θράκες. Αργότερα ο Ιουστινιανός ανοικοδόμησε τη Λυσιμάχεια με ισχυρές οχυρώσεις και έκτοτε καθιερώθηκε η νέα της, τρίτη κατά σειρά, ονομασία Εξαμίλιον, από όπου και η σημερινή της τουρκική ονομασία «Εκσεμίλ» (Eksemil).


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βιβλίο Ζ΄ («Πολύμνια»), 58

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 1 (1972), σελίδα 625