Αγορά της Αλάσκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αγορά της Αλάσκας (ρωσικά: продажа Аляски prodazha Alyaski, «πώληση της Αλάσκας») οδήγησε τη Ρωσική Αυτοκρατορία να μεταβιβάσει την Αλάσκα στις Ηνωμένες Πολιτείες για 7,2 εκατομμύρια δολάρια το 1867 (που ισοδυναμεί με 129 εκατομμύρια δολάρια το 2023). Στις 15 Μαΐου του ίδιου έτους, η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών επικύρωσε διμερή συνθήκη που είχε υπογραφεί στις 30 Μαρτίου και η αμερικανική κυριαρχία τέθηκε νομικά σε ισχύ σε όλη την επικράτεια στις 18 Οκτωβρίου.

Κατά το πρώτο μισό του 18ου αιώνα, η Ρωσία είχε αποικιακή παρουσία σε μέρη της Βόρειας Αμερικής, αλλά λίγοι Ρώσοι εγκαταστάθηκαν ποτέ στην Αλάσκα. Ο Αλέξανδρος Β ́ της Ρωσίας, έχοντας αντιμετωπίσει μια καταστροφική ήττα στον πόλεμο της Κριμαίας, άρχισε να εξερευνά τη δυνατότητα πώλησης τις κτήσεις στην Αλάσκα, τις οποίες, σε οποιοδήποτε μελλοντικό πόλεμο, θα ήταν δύσκολο να υπερασπιστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Για το σκοπό αυτό, ο Γουίλιαμ Σίγουαρντ, τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, άρχισε διαπραγματεύσεις με τον ρώσο διπλωμάτη Έντουαρντ ντε Στοκλ για την απόκτηση της Αλάσκας από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Ο Σέουαρντ και ο Στόκλ συμφώνησαν σε μια συνθήκη στις 30 Μαρτίου 1867.

Με κόστος 0,36 δολαρίων ανά στρέμμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 1.518.800 τ.χλμ.[1] Οι αντιδράσεις στην αγορά της Αλάσκα μεταξύ των Αμερικανών ήταν κυρίως θετικές, καθώς πολλοί πίστευαν ότι η Αλάσκα θα χρησίμευε ως βάση για την επέκταση του αμερικανικού εμπορίου στην Ασία. Μερικοί αντίπαλοι επισήμαναν την αγορά ως "Seward's Folly" ή "Sewart's Icebox" καθώς ισχυρίστηκαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποκτήσει άχρηστη γη. Σχεδόν όλοι οι Ρώσοι εποίκοι εγκατέλειψαν την Αλάσκα μετά την αγορά· η Αλάσκα θα παραμείνει αραιοκατοικημένη μέχρι την αρχή της χρυσής φθοράς του Κλόντικ το 1896. Ηπεριοχή μετονομάστηκε στη Περιφέρεια της Αλάσκας το 1884 και στο Εδαφικό της Αλάσκας το 1912, και τελικά έγινε η σύγχρονη Πολιτεία της Αλάσκας το 1959.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Drexler, Ken. «Research Guides: Alaska Purchase Treaty: Primary Documents in American History: Introduction». guides.loc.gov (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2024.