Αγνή η Μομφερρατική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγνή η Μομφερρατική
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1187
Θάνατος1208
Αιτία θανάτουεπιπλοκή κατά τον τοκετό
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕρρίκος της Φλάνδρας
ΓονείςΒονιφάτιος ο Μομφερατικός και Elena di Bosco
ΑδέλφιαΓουλιέλμος ΣΤ΄ του Μομφερράτου
ΟικογένειαΟίκος των Αλεράμιτσι
Θυρεός

Η Αγνή η Μομφερρατική (1187 - 1208) ήταν Λατίνα αυτοκράτειρα της Κωνσταντινούπολης, πρώτη σύζυγος του δεύτερου Λατίνου αυτοκράτορα Ερρίκου της Φλάνδρας, κόρη του Βονιφάτιου του Μομφερρατικού, ιδρυτή του Λατινικού βασιλείου της Θεσσαλονίκης και της πρώτης συζύγου του Έλενας ντελ Μπόσκο, κόρης του Άνσελμου, μαρκησίου του Μπόσκο. Ηταν αδελφή του Γουλιέλμου ΣΤ΄ του Μομφερρατικού και της Βεατρίκης του Μομφερράτου, μεγαλύτερης ετεροθαλούς αδελφής του Δημητρίου Μομφερρατικού, βασιλέως της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Γοδεφρείδο Βελλεαρδουίνο, η Αγνή βρισκόταν στην Λομβαρδία όταν ο πατέρας της έστειλε σαν απεσταλμένο του τον Όθων ντε Λα Ρος, κύρη των Αθηνών, στον Λατίνο Αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης με την κόρη του Αγνή προκειμένου να ισχυροποιήσουν και οι δυο μαζί την συμμαχία τους εναντίον των Βουλγάρων.[1] Την συνόδευσε στην Κωνσταντινούπολη ο ίδιος ο Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος όπου τελέστηκαν οι γάμοι στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στις 4 Φεβρουαρίου 1207. Οι μεγαλοπρεπείς γιορτές που συνόδευσαν τον γάμο πραγματοποιήθηκαν στο παλάτι των Βουκολέων. [2]

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου η Αγνή έμεινε έγκυος και ο Ερρίκος έστειλε απεσταλμένο στον πεθερό του να τον πληροφορήσει για τα ευχάριστα νέα αλλά δεν πρόλαβε να τα μάθει επειδή ο Βονιφάτιος ο Μομφερρατικός σκοτώθηκε στην Μάχη της Μοσυνούπολης εναντίον των Βουλγάρων. Η Αγνή πέθανε πρόωρα πιθανότατα από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη μαζί με το παιδί της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Agnes of Montferrat της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).