Αγκούσαν (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποταμός Αγκούσαν
ΕκβολέςBohol Sea
ΧώραΦιλιππίνες
Μήκος349 χλμ[1]
ΠαραπόταμοιWawa River

Ο ποταμός Αγκούσαν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός των Φιλιππίνων (μετά τους Καγκάγιαν και Ρίο Γκράντε ντε Μιντανάο). Ρέει στο βορειοανατολικό μέρος της νήσου Μιντανάο και έχει μήκος[2][3][4] 349 χιλιόμετρα και λεκάνη απορροής με συνολική έκταση[5] 11.937 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται στα βουνά της επαρχίας Νταβάο ντε Όρο, σε υψόμετρο 1.022 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και γεωγραφικές συντεταγμένες πλάτος 7° 26′ 35″ Βόρειο και μήκος 126° 13′ 16″ Ανατολικό. Ρέει προς βορρά, εντός της ευρείας κοιλάδας του Αγκούσαν, που έχει πλάτος από 32 έως 48 χιλιόμετρα και μήκος 177. Εκβάλλει στον Κόλπο του Μπούτουαν, σε γεωγραφικές συντεταγμένες πλάτος 9° 01′ 00″ Βόρειο και μήκος 125° 39′ 40″ Ανατολικό, κοντά στη μεγάλη πόλη Μπούτουαν.

Εξέχον χαρακτηριστικό της λεκάνης του ποταμού είναι η ύπαρξη των Βάλτων του Αγκούσαν, που καλύπτουν συνολική έκταση 192 τετρ. χιλιομέτρων και συνδέονται με ομώνυμο καταφύγιο άγριας ζωής. Τα έλη αυτά χρησιμεύουν ως μια λεκάνη κατακρατήσεως των πλημμυρών του ποταμού, απορροφώντας εν μέρει τις μεγάλες εκροές που διαφορετικά θα προκαλούσαν «αστραπιαίες πλημμύρες» στα κατώτερα μέρη του ρου του. Εκτός από αυτό, οι βάλτοι φιλοξενούν μοναδικά και παρθένα ενδιαιτήματα για την άγρια ζωή, που περιλαμβάνει ενδημικά και κινδυνεύοντα είδη χλωρίδας και πανίδας. Το ομώνυμο καταφύγιο έχει έκταση 148,36 τετρ. χιλιόμετρα και ανακηρύχθηκε από τον τότε πρόεδρο της χώρας Φιντέλ Β. Ράμος[4] το 1996.

Λεκάνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λεκάνη απορροής του ποταμού Αγκούσαν χωρίζεται σε τρεις «υπολεκάνες» με βάση τοπογραφικά χαρακτηριστικά: την άνω, τη μέση και την κατώτερη. Η πρώτη εκτείνεται από την περιοχή των πηγών του ποταμού μέχρι τους δήμους Σάντα Τζοζέφα και Βερουέλα. Η μέση λεκάνη του Αγκούσαν εκτείνεται από εκεί μέχρι το Αμπάρο (Amparo) και η κατώτερη από το Αμπάρο μέχρι τις εκβολές του ποταμού.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.worldatlas.com/articles/longest-rivers-in-the-philippines.html.
  2. Kenneth Kimutai too (24 Ιουλίου 2018). «Longest Rivers In The Philippines». worldatlas.com. WorldAtlas. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019. 
  3. Kundel, Jim (7 Ιουνίου 2007). «Water profile of Philippines». Encyclopedia of Earth. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2008. 
  4. 4,0 4,1 «Technical Assistance To The Republic of the Philippines For A Master Plan For the Agusan River Basin» (PDF). Asian Development Bank. Δεκέμβριος 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 13 Ιουλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2008. 
  5. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα DENR.