Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγγλοαμερικανικοί κανόνες καταλογογράφησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Αγγλοαμερικανικοί κανόνες καταλογογράφησης ACCR2 αποτελούν ένα εθνικό κώδικα καταλογογράφησης, οι οποίοι δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά το 1967.

Από τους Αγγλοαμερικανικούς κανόνες ξεχωρίζει δεύτερη έκδοση. Έχουν δημοσιευθεί από κοινού από την Αμερικάνικη Ένωση Βιβλιοθηκών, την Καναδική Ένωση Βιβλιοθηκών και το Ινστιτούτο Ορκωτών της βιβλιοθήκης και των επαγγελματιών της πληροφόρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.Ο συντάκτης των Αγγλο - Αμερικάνικων κανόνων είναι ο Michael Gorman γεννημένος βιβλιοθηκονόμος, ο οποίος ζει στην περιοχή του Σικάγου και παράλληλα έχει τιμηθεί τόσο από την Αμερικάνικη Ένωση Βιβλιοθηκών και το Ινστιτούτο Ορκωτών των βιβλιοθηκών και των επαγγελματιών της πληροφόρησης.Οι Αγγλο - Αμερικάνικοι κανόνες καταλογογράφησης σχεδιάστηκαν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή καταλόγων και άλλων λιστών γενικά σε όλες τις βιβλιοθήκες όλων των μεγεθών.Οι κανόνες καλύπτουν τόσο την περιγραφή όσο και την παροχή σημείων πρόσβασης για όλα τα υλικά της βιβλιοθήκης που συλλέγονται συνήθως κατά την παρούσα στιγμή.

Παρόλο τον ισχυρισμό ότι οι κανόνες είναι Αγγλοαμερικανικοί η πρώτη έκδοση αυτή που δημοσιεύθηκε το 1967 ήταν κάπως διακριτά βόρειο αμερικάνικα και βρετανικά κείμενα. Η δεύτερη έκδοση του 1978 ενοποίησε τα δύο σύνολα κανόνων (υιοθετώντας την βρετανική ορθογραφία καταλογογράφηση) και εναρμονίστηκαν σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Βιβλιογραφικής Περιγραφής.Οι βιβλιοθήκες, οι οποίες επιθυμούσαν να μετακινηθούν από το προηγούμενο κείμενο της Βόρειας Αμερικής ήταν υποχρεωμένα να εφαρμόσουν, μια ουσιαστική αλλαγή στη μορφή των κλάσεων, για τα νομικά πρόσωπα.

Οι Αγγλοαμερικανικοί κανόνες καταλογογράφησης υπάρχουν σε διάφορες έντυπες εκδόσεις καθώς και σε μια ηλεκτρονική έκδοση.Ο Gorman επιμελήθηκε πολλές από τις αναθεωρήσεις των Αγγλοαμερικανικών κανόνων καταλογογράφησης μαζί και με την συνοπτική έκδοση.Η ηλεκτρονική έκδοση διατίθεται μόνο μέσω του Desktop Cataloger από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.Διάφορες μεταφράσεις διατίθενται επίσης από άλλες πηγές.Οι αρχές των Αγγλο - Αμερικάνικων κανόνων καταλογογράφησης περιλαμβάνουν την καταλογογράφηση από το στοιχείο και όχι συνάγοντας πληροφορίες από εξωτερικές πηγές.Η έννοια της «κύρια πηγή των πληροφοριών»,είναι αυτή που προτιμάται όπου υπάρχουν συγκρούσεις.

Με τα χρόνια οι Αγγλοαμερικανικοί κανόνες καταλογογράφησης έχουν ενημερωθεί με περιστασιακές τροποποιήσεις, και αναθεωρήθηκαν σημαντικά το 1988 (2η έκδοση, 1988 αναθεώρηση) και το 2002 (2η έκδοση, 2002 αναθεώρηση). Η αναθεώρηση του 2002 περιλαμβάνονται ουσιαστικές αλλαγές σε τμήματα για τα υλικά που δεν είναι βιβλία. Ένα χρονοδιάγραμμα των ετήσιων ενημερώσεων άρχισε το 2003 και σταμάτησε με το 2005.Οι Αγγλο - Αμερικάνικοι κανόνες καταλογογράφησης έχουν πετύχει από το Resource Description and Access(συνήθως αναφέρεται ως RDA), που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2010. Αυτός ο νέος κωδικός ενημερώνεται από τις λειτουργικές απαιτήσεις για βιβλιογραφική εγγραφή και σχεδιάστηκε για να είναι ένα πλαίσιο πιο ευέλικτο και κατάλληλο για χρήση σε ένα ψηφιακό περιβάλλον. Το φθινόπωρο του 2010, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, η Εθνική βιβλιοθήκη της Ιατρικής, η Εθνική Αγροτική Βιβλιοθήκη και πολλά άλλα θεσμικά όργανα και οι εθνικές βιβλιοθήκες των άλλων αγγλόφωνων χώρων πραγματοποίησαν επίσημη δοκιμή του RDA, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2011.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]