Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγέπολις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγέπολις
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
Περίοδος ακμής169 π.Χ.

Ο Αγέπολις ο Ρόδιος (αρχ. ελλην. Ἀγέπολις) ήταν αρχαίος Ρόδιος που στάλθηκε από τους συμπολίτες του το 169 π.Χ. ως πρέσβυς προς τον Ρωμαίο ύπατο Κόιντο Μάρκιο Φίλιππο, στον πόλεμο των Ρωμαίων με τον βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα. Σκοπός του Αγέπολι ήταν να εξευμενίσει τον Ρωμαίο, ανασκευάζοντας τις κατηγορίες και τις διαβολές που είχαν γίνει στη ρωμαϊκή Σύγκλητο κατά των Ροδίων, δηλώνοντας πίστη των Ροδίων στη Ρώμη. Ο Αγέπολις συνάντησε τον Κόιντο Μάρκιο κοντά στο Ηράκλειον Πιερίας, όπου ο Ρωμαίος του επεφύλαξε αξιοσημείωτα εγκάρδια υποδοχή[1] και άκουσε τις απόψεις του. Λίγο αργότερα ο Αγέπολις επισκέφθηκε τον Γάιο Μάρκο Φίγκουλο, ο οποίος τον υποδέχθηκε ακόμα καλύτερα.[2] Οι Ρόδιοι θεώρησαν τις θερμές υποδοχές που επεφυλάχθηκαν στον απεσταλμένο τους ως ενδεικτικές του άγχους της Ρώμης για τον πόλεμο, μια πεποίθηση που επιβεβαιώθηκε για εκείνους όταν ο Αγέπολις τους αφηγήθηκε το πώς ο Κόιντος Μάρκιος τον είχε πάρει κατά μέρος για να τον ρωτήσει εμπιστευτικά γιατί η Ρόδος δεν μεσολαβούσε ώστε να βοηθήσει να τελειώσει ο πόλεμος.[3]

Το 168 π.Χ. ο Αγέπολις στάθηκε και πάλι ως πρέσβυς, αυτή τη φορά στην ίδια την πόλη της Ρώμης, προκειμένου να δηλώσει στη Σύγκλητο ότι ο πόλεμος της Ρώμης κατά του Περσέως αποτελούσε μεγάλο φορτίο για την Ελλάδα και ήταν τελικώς μη επικερδής για την ίδια τη Ρώμη.[4] Αλλά ο πόλεμος (ο Τρίτος Μακεδονικός Πόλεμος) είχε πλέον τελειώσει με την οριστική νίκη των Ρωμαίων και το τέλος του Βασιλείου της Μακεδονίας, οπότε ο Αγέπολις κατηγορήθηκε από τη Σύγκλητο πως δεν υπηρετούσε τα συμφέροντα ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ρώμης, αλλά εκείνα του ηττημένου πλέον Περσέως.[5]

  1. Smith, William Smith (1867). «Λεξικό της ελληνικής και ρωμαϊκής βιογραφίας και μυθολογίας». Στο: Smith, William, επιμ. Λεξικό της ελληνικής και ρωμαϊκής βιογραφίας και μυθολογίας. 1. Βοστώνη: Little, Brown and Company, σσ. 68. http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/0077.html. Ανακτήθηκε στις 2008-05-18.  Αρχειοθετήθηκε 2013-10-12 στο Wayback Machine. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2022. 
  2. Πολύβιος (1889). Friedrich Otto Hultsch, επιμ. The Histories of Polybius. Λονδίνο: Macmillan & Co. σελίδες 383–384, 395. 
  3. Volonakis, Michael D. (1922). The Island of Roses and Her Eleven Sisters: Or, The Dodecanese from the earliest time down to the present day. Λονδίνο: Macmillan & Co. σελίδες 181. 
  4. Πολύβιος, xxviii. 14, 15, xxix. 4, 7
  5. Τίτος Λίβιος, xlv. 3