Ααρών Ραδομηρός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ααρών Ραδομηρός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 10ος αιώνας
Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία
Θάνατος 11ος αιώνας
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Υπηκοότητα Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός
κυβερνητικός αξιωματούχος
Οικογένεια
Τέκνα Θεόδωρος Ααρώνιος
Γονείς Ιβάν Βλάντισλαβ της Βουλγαρίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Κατεπάνω
στρατηγός
Δουξ

Ο Ααρών Ραδομηρός ήταν βυζαντινός αξιωματούχος, βουλγαρικής καταγωγής, πρόεδρος[1], μάγιστρος[1], βεστάρχης[1], στρατηγός[1], δουξ του Ανίου, Κατεπάνω (διοικητής) της Βαασπρακανίας[1] και διοικητής (δουξ) της Εδέσσης[1].

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο γενάρχης της βυζαντινής οικογένειας των Ααρωνίων, πατέρας του ήταν ο Βούλγαρος αυτοκράτορας Ιβάν Βλάντισλαβ. Ο τελευταίος τσάρος του πρώτου βουλγαρικού Βασιλείου και μητέρα του η τσαρίτσα Μαρία, αδέλφια του ήταν οι Πρεσιανός, Αλουσιάνος, και ο Τραϊανός[2].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο του πατέρα του στην πολιορκία του Δυρραχίου το 1018 και την κατάρρευση του βουλγαρικού βασιλείου με την οικογένεια του βρήκαν καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα ανέβηκε στην στρατιωτική κλίμακα και υπηρέτησε σαν διοικητής αρκετών συνοριακών περιοχών της αυτοκρατορίας.

Την περίοδο της θητείας του στην Βαασπρακανία, και το 1048 αντιμετώπισε εκστρατεία των Τουρκομάνων με την βοήθεια του Κατακαλών Κεκαυμένου όπου σε μάχη νίκησαν και σκοτώθηκε και ο αρχηγός των Τουρκομάνων[3]. Το ίδιος έτος αντιμετώπισαν μαζί με τον Κευκαμένο, δούξ της Ιβηρίας, εισβολή από τον Τοργκούλ αλλά λόγω περιορισμένων δυνάμεων που είχαν, οχυρώθηκαν στα φρούρια της περιοχής μαζί με τον τοπικό πληθυσμό[4]. Μετά την άλωση της Άρτζε από τους Τουρκομάνους, οι Κευκαμένος, Ραδομηρός και ο Λιπαρίτης, που είχε έρθει για ενίσχυση, τους αντιμετώπισαν σε μάχη μπροστά από το Φρούριο Καπερτόν, η έκβαση της μάχης ήταν αμφίρροπη[5].

Κατά την θητεία του στην Έδεσσα δεν υπήρξαν τουρκομάνικες εισβολές και λίγα είναι γνωστά.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν παντρεμένος με άγνωστη γυναίκα και μαζί της είχε αποκτήσει τον Θεόδωρο[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Radomiros Aaron M / L XI
  2. Kazhdan, Alexander, επιμ. (1991). The Oxford Dictionary of Byzantium. Oxford University Press, σελ. 1. ISBN 978-0-19-504652-6. 
  3. Μπέττας , σελ. 53
  4. Μπέττας , σελ. 54
  5. Μπέττας , σελ. 55
  6. Μπέττας , σελ. 66

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]