Ααρών (υιός του Ιβάν Βλαντισλάβ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ααρών Ραδομηρός)
Ααρών Ραδομηρός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία
Θάνατος11ος αιώνας
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
κυβερνητικός αξιωματούχος
Οικογένεια
ΤέκναΘεόδωρος Ααρώνιος
ΓονείςΙβάν Βλαντισλάβ της Βουλγαρίας και Μαρία (σύζυγος του Ιβάν Βλαντισλάβ)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚατεπάνω
στρατηγός
Δουξ

Ο Ααρών ήταν βουλγαρικής καταγωγής βυζαντινός αξιωματούχος, που έδρασε ως κυβερνήτης πολλών ανατολικών επαρχιών και στρατηγός του Βυζαντίου.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο γενάρχης της βυζαντινής οικογένειας των Ααρωνίων, πατέρας του ήταν ο Βούλγαρος αυτοκράτορας Ιβάν Βλαντισλάβ. Ο τελευταίος τσάρος του πρώτου βουλγαρικού Βασιλείου και μητέρα του η τσαρίτσα Μαρία, αδέλφια του ήταν οι Πρεσιάνος, Αλουσιάνος, και ο Τραϊανός[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο του πατέρα του στην πολιορκία του Δυρραχίου το 1018 και την κατάρρευση του βουλγαρικού βασιλείου με την οικογένεια του βρήκαν καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη. Τότε έλαβε και το αξίωμα του πατρικίου.

Αργότερα ανέβηκε στην στρατιωτική κλίμακα και υπηρέτησε σαν διοικητής αρκετών συνοριακών περιοχών της αυτοκρατορίας. Από τις αναφορές στους ιστορικούς (πρωτίστως τον Σκυλίτζη) και τα μολυβδόβουλλά του, φέρεται ως «πατρίκιος ανθύπατος βέστης και κατεπάνω Βασπουρακάν», «μάγιστρος και δουξ Ανίου και Ιβηρίας», «δουξ Μεσοποταμίας», και ύστερα «πρόεδρος» και «πρωτοπρόεδρος».[2]

Την περίοδο της θητείας του στην Βαασπρακανία, και το 1048 αντιμετώπισε εκστρατεία των Τουρκομάνων με την βοήθεια του Κατακαλών Κεκαυμένου όπου σε μάχη νίκησαν και σκοτώθηκε και ο αρχηγός των Τουρκομάνων[3]. Το ίδιος έτος αντιμετώπισαν μαζί με τον Κεκαυμένο, δούκα της Ιβηρίας, εισβολή από τον Ιμπραήμ Ινάλ αλλά λόγω περιορισμένων δυνάμεων που είχαν, οχυρώθηκαν στα φρούρια της περιοχής μαζί με τον τοπικό πληθυσμό[4]. Μετά την άλωση της Άρτζε από τους Τουρκομάνους, οι Κεκαυμένος, Ααρών και ο Λιπαρίτης, που είχε έρθει για ενίσχυση, τους αντιμετώπισαν στη Μάχη του Καπετρού (en), η έκβαση της μάχης ήταν αμφίρροπη[5].

Κατά την θητεία του στην Έδεσσα δεν υπήρξαν τουρκομάνικες εισβολές και λίγα είναι γνωστά.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν παντρεμένος με άγνωστη γυναίκα και μαζί της είχε αποκτήσει τον Θεόδωρο[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kazhdan, Alexander, επιμ. (1991). The Oxford Dictionary of Byzantium. Oxford University Press. σελ. 1. ISBN 978-0-19-504652-6. 
  2. «Aaron, brother of Alousianos». Prosopography of the Byzantine World (στα Αγγλικά). [νεκρός σύνδεσμος]
  3. Μπέττας , σελ. 53
  4. Μπέττας , σελ. 54
  5. Μπέττας , σελ. 55
  6. Μπέττας , σελ. 66

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]