Αίατος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αίατος
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΦείδιππος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς (Θεσσαλία)

Κατά την ελληνική μυθολογία ο Αίατος ήταν προϊστορικός Βασιλιάς της Θεσσαλίας.

Ο μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αίατος ήταν γιος του Φειδίππου και καταγόταν από το βασιλικό γένος των Ηρακλειδών. Ήταν βασιλιάς των προϊστορικών Θεσσαλών, που τότε λέγονταν Εφυραίοι και ως επιδρομείς της ανατολικής πλευράς του Αχελώου εξεδίωξαν τους γηγενείς κατοίκους, που λέγονταν τότε Βοιωτοί, τους οποίους και απώθησαν νοτιότερα, στη σημερινή περιοχή της Βοιωτίας.

Ο Αίατος σύμφωνα με τις μυθολογικές παραδόσεις της Θεσσαλίας είχε λάβει χρησμό ότι στη νέα υπό κατάληψη χώρα θα γίνει βασιλιάς εκείνος που θα διασχίσει τον Αχελώο και θα πατήσει πρώτος την αντιπέρα όχθη. Τότε κατά το στάδιο των επιδρομικών επιχειρήσεων η αδελφή του Αιάτου, η Πολύκλεια (Πολύ+κλέος), προσποιούμενη ότι διερχόμενη τον Άρνη (όπου υπέστησαν ήττα οι Βοιωτοί) είχε υποστεί εξάρθρωση του ποδιού της, παρακάλεσε τον αδελφό της να τη μεταφέρει στους ώμους του, διερχόμενος τον Αχελώο. Έτσι μεταφέροντάς την, ο Αίατος, και μόλις πριν προλάβει να πατήσει στην αντιπέρα όχθη, πετάχθηκε η Πολύκλεια και πάτησε πρώτη στην όχθη. Στράφηκε τότε στον έκπληκτο αδελφό της και του υπενθύμησε τον χρησμό, αξιώνοντας τη βασιλεία της χώρας.

Κατά την παράδοση, ο Αίατος, αντί να εξοργισθεί από την απάτη της αδελφής του, αντίθετα θαύμασε την εξυπνάδα της, με αποτέλεσμα να τη λάβει ως σύζυγό του και να την αναγνωρίσει συνάρχουσα (Βασίλισσα).

Γιος του Αιάτου και της Πολύκλειας ήταν ο Θεσσαλός, από το όνομα του οποίου ονομάσθηκε τόσο η περιοχή, καθώς και οι Θεσσαλοί, ή Φετταλοί, ή Πετθαλοί.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, τόμ. 1ος, σελ. 651