Αά (ποταμός της Γαλλίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αά
ΕκβολέςΒόρεια Θάλασσα
ΧώραΓαλλία[1]
Μήκος89 χλμ
Μέση εκροή10 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιBléquin και Houlle
Χάρτης

Ο Αά (γαλλ. Aa) είναι ποταμός στη βορειότατη περιοχή της Γαλλίας, ο οποίος έχει μήκος 85 χιλιόμετρα.[2][3] Πηγάζει από τα υψώματα της περιοχής Αρτουά και εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα, κοντά στη μικρή πόλη Γκραβλέν, δηλαδή κοντά στο ανατολικό όριο της Μάγχης. Η κοίτη του διακόπτεται από διώρυγες (κανάλια) που συνδέουν το Καλαί και τη Δουνκέρκη με τη Φλάνδρα. Ο Αά σχηματίζει μεγάλο μέρος των συνόρων μεταξύ των νομών Πα-ντε-Καλαί (στον οποίο κυρίως ανήκει) και Νορ.

Η λέξη `Αα / Αά στην παλαιοολλανδική γλώσσα σημαίνει «νερό» και στην παλαιογερμανική «τρεχούμενο νερό»[4], ρίζα που μπορεί να αναχθεί στην πρωτοϊνδοευρωπαϊκή μορφή της.[5] Το ποτάμι είναι πολύ γνωστό στους λύτες σταυρολέξων.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Αά διακρίνεται στα βόρεια σε αυτόν τον χάρτη, που αποδίδει την περιοχή όπως ήταν πριν τη διάνοιξη των καναλιών επικοινωνίας

Η γεωγραφία του Αά έχει δύο μέρη: Το πρώτο εκτείνεται από τις πηγές του στα υψώματα της περιοχής Αρτουά[6] (κοντά στο χωριό Μπουρτ]]) μέχρι το χωριό Σαιντ-Ομέρ. Σε αυτό το μέρος είναι ένα μικρό ρέμα, παρόμοιο με τον Σομ, το οποίο αποστραγγίζει το μικρό υψίπεδο του Αρτουά και έχει μήκος 56 χιλιόμετρα.[3] Το δεύτερο μέρος του ρου του Αά εκτείνεται από το Σαιντ-Ομέρ μέχρι τις εκβολές του και είναι πλωτό (μήκος περί τα 29 χιλιόμετρα).[7] Ως υδάτινη αρτηρία κυκλοφορίας, αυτό το τμήμα συνδέει το Κανάλι του Καλαί με το Καλαί και με το Κανάλι του Μπουρμπούρ (Canal de Bourbourg) που οδηγεί στη Δουνκέρκη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την προϊστορική εποχή η θέση του σημερινού χωριού Σαιντ-Ομέρ βρισκόταν στην απαρχή των εκβολών του Αά, ενώ το Καλαί ήταν παραθαλάσσιο στο δυτικό όριό τους και η κωμόπολη Μπεργκ στο ανατολικό. Μέχρι τα χρόνια των καταυλισμών των Βίκινγκ σε αυτό το μέρος της ακτής, η Δουνκέρκη αναπτυσσόταν στην περιοχή των αμμόλοφων και επιχωματώνοντας τον βάλτο των εκβολών από το Μπεργκ. Μετά την «καταπάτηση» των βάλτων των εκβολών, η Γκραβλέν έμεινε το λιμάνι στο τελικό στόμιο του Αά. Οι χρονολογήσεις αυτών των μεταβολών είναι ασαφείς, αλλά η σημερινή κατάσταση είχε ήδη επικρατήσει το έτος 1588, την εποχή της Ισπανικής Αρμάδας, όταν μια προσέγγιση του σημερινού κάτω ρου του ποταμού χρησίμευε ως το σύνορο ανάμεσα στις Ισπανικές Κάτω Χώρες and Γαλλία.

Τις τελευταίες δεκαετίες το ποτάμι έχει σημαντικά προβλήματα από τα βιομηχανικά απόβλητα και την εναπόθεση ιλύος, η οποία κατέστησε το τμήμα του Αά από το Σαιντ-Ομέρ έως την ένωση με το Κανάλι Δουνκέρκης-Escaut μη πλωτό από τη δεκαετία του 1970.[8][9]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Atlas Mira. Federal Agency for Geodesy and Cartography. Μόσχα. 1999.
  2. SANDRE. «Fiche cours d'eau - L'Aa Canalisée (E4--001-)». 
  3. 3,0 3,1 SANDRE. «Fiche cours d'eau - Rivière Aa (E4030570)». 
  4. «Aa, European Rivers». Britannica. Encyclopædia Britannica, Inc. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2021. 
  5. Bayer, Patricia, επιμ. (2000). «A». Encyclopedia Americana. I A-Anjou (1η έκδοση). Danbury, CT: Grolier Incorporated, σσ. 1. ISBN 0-7172-0133-3. 
  6. Dubois, Claude (επιμ.): το λήμμα «Aa» [Aa] στην Grand Larousse Encyclopédique (στη γαλλική), τόμος I: A-Bauer (1η έκδ.), Παρίσι 1960, σελ. 3
  7. Edwards-May, David (2010). Inland Waterways of France (8η έκδοση). St Ives, UK: Imray. σελ. 26. ISBN 9781846230141. 
  8. «Aa (river) / Aa, rivière de France». 
  9. Mallet, Edme-François. Aa (river) / Aa, rivière de France. σελ. Τόμ. 1 (1751), σελ. 6. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]