Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ύφαλος Μπλενχάιμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 05°12′S 72°28′E / 5.200°S 72.467°E / -5.200; 72.467

Ύφαλος Μπλενχάιμ (Μπαΐχο Πρεντάσσα)
Τύπος Άχλοη ατόλλη
Θέση Ινδικός Ωκεανός
Τσάγκος Αρχιπέλαγος
Συντεταγμένες 05°12′S 72°28′E / 5.200°S 72.467°E / -5.200; 72.467
Χώρα Ηνωμένο Βασίλειο
Εξαρτημένη Περιοχή Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού
Διαστάσεις 11 χλμ. επί 4 χλμ.
Έκταση (χλμ²) 30
Χερσαία έκταση (χλμ²) 0,3
Αριθμός Νησιών 4
Πληθυσμός ακατοίκητα

Ο Ύφαλος Μπλενχάιμ ή Μπαΐχο Πρεντάσσα είναι μια κατά το μεγαλύτερο της μέρος βυθισμένη κοραλλιογενής ατόλλη στο βορειοανατολικό τμήμα του Αρχιπελάγους Τσάγκος, στις γεωγραφικές συντεταγμένες 05°12′S 72°28′E / 5.200°S 72.467°E / -5.200; 72.467. Έχει μήκος περίπου 11 χλμ. από βορρά προς νότο και πλάτος περισσότερα από 4 χλμ. από ανατολή προς δύση. Μόνο στην ανατολική του πλευρά, υπάρχουν μερικά αμμώδη κης πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Ανατολικό Νησί, που έχει μήκος 200 μ και πλάτος 70 μ. Τα άλλα νησιά είναι το Βόρειο, το Μέσο και το Νότιο Νησί. Μόνο λίγα χορτάρια μεγαλώνουν στα νησιά. Η λιμνοθάλασσα έχει βάθος έως 18 μέτρα και είναι φορτωμένη με βράχους. Ο περιβάλλων κοραλλιογενής ύφαλος έχει ένα φαρδύ άνοιγμα στα νοτιοδυτικά. Η πλησιέστερη ξηρά είναι η Νήσος Τακαμάκα στην Ατόλλη των Νήσων Σάλομον, περίπου 20 χλμ. στα νοτιοδυτικά.

Νησιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Χαμηλή Πρεντάσσα (Baixo Predassa) είναι το όνομα που δόθηκε στην νησιωτική ομάδα του Υφάλου Μπλενχάιμ στο Αρχιπέλαγος Τσάγκος. Όταν τα πρωτοπαρατήρησε ο Ρόμπερτ Μόρεσμπυ, υπήρχαν πολύ περισσότερα νησιά στην Μπαχίο Πρεντάσσα. Αυτά όμως, διαβρώθηκαν ή βυθίστηκαν και μόλις 4 νησίδες έχουν παραμείνει. Η συστάδα σήμερα αποτελείται από τα:

  • Βόρεια Νήσος (Ile Du Nord), το βορειότερο νησί
  • Μέση Νήσος (Ile Du Milieu), περικυκλωμένο από έναν ύφαλο
  • Ανατολική Νήσος (Ile De L'est), το μεγαλύτερο και το ανατολικότερο νησί της ατόλλης. Στο νησί μεγαλώνουν μόνο λίγα χορτάρια, αν και υπήρξε παλαιότερα μια ανεπιτυχής προσπάθεια να φυτευτούν κοκοφοίνικες στο νησί.
  • Νότια Νήσος (Ile Du Sud), η μικρότερη και νοτιότερη νησίδα. Δεν έχει βλάστηση και δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον.

Οι νησίδες όλες βρίσκονται στον ανατολικό δακτύλιο του υφάλου, και είναι τα υπολείμματα μιας μεγαλύτερης ομάδας από βυθισμένα νησιά.

Η ατόλλη λανθασμένα ονομάστηκε "Baxio Predassa" - η σωστή λέξη στα Πορτογαλικά είναι Baixo. Μέχρι σήμερα παραμένει η λανθασμένη ονομασία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ατόλλη πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκε περίπου το 1570 από Πορτογάλους ναυτικούς, και γι' αυτό είναι επίσης γνωστή και με το Πορτογαλικό όνομα Μπαΐχο Πρεντάσσα. Το σημερινό της όνομα προέρχεται από αυτό του πλοίου Μπλενχάιμ της Εμπορικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, που χάθηκε στον ύφαλο το 1799.

Από το 1845 έως το 1860, εξορύχθηκαν γκουανό και φωσφάτα. Αυτό το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε λόγω των ανεπαρκών μεταφορικών εγκαταστάσεων. Γύρω στο 1880, η Εταιρεία Φρούτων Ινδικού Ωκεανού προσπάθησε να φυτέψει κοκοφοίνικες στην ατόλλη, αλλά όλα τα φυντανάκια παρασύρθηκαν στην θάλασσα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Στις 29 Ιουνίου 1975, η ατόλλη ενσωμάτωθηκε στο Αρχιπέλαγος Τσάγκος και διεκδικήθηκε από τον Μαυρίκιο. Πριν από αυτή την ημερομηνία κανένα έθνος δεν την είχε διεκδικήσει.

Συνολικά, έχουν συμβεί 57 ναυάγια πλοίων γύρω από τον Ύφαλο Μπλενχάιμ, με τον αριθμό των θανόντων να υπολογίζεται στα 200 άτομα.