Ύφαλος Κολβοκορέσσες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 04°54′S 72°37′E / 4.900°S 72.617°E / -4.900; 72.617

Ύφαλος Κολβοκορέσσες
Τύπος Εντελώς βυθισμένη ατόλλη
Θέση Ινδικός Ωκεανός
Τσάγκος Αρχιπέλαγος
Συντεταγμένες 04°54′S 72°37′E / 4.900°S 72.617°E / -4.900; 72.617
Χώρα Ηνωμένο Βασίλειο
Εξαρτημένη Περιοχή Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού
Έκταση (χμ²) 10
Διαστάσεις 8 χμ επί 1 - 2 χμ
Μικρότερο βάθος (μέτρα) 9
Νησιά 0

Ο Ύφαλος Κολβοκορέσσες είναι μια εντελώς βυθισμένη δομή ατόλλης στο βορειοανατολικό τμήμα του Αρχιπελάγους Τσάγκος, 15 χμ ανατολικά του Σπήκερς Μπάγκος και 28 χμ βορειοανατολικά του Υφάλου Μπλενχάιμ. Πήρε το όνομα του από τον Δρ. Άλντεν Πάρτριτζ Κολβοκορέσσες που το 1973 - 1979, μαζί με τον Τζων Παρρ Σνάυντερ και τον Τζων Λ. Τζάνκινς ανέπτυξε την Μερκατορική προβολή του υφάλου βασιζόμενος σε φωτογραφίες από το διάστημα. Το μικρότερο χαρτογραφημένο βάθος είναι 9 μέτρα πάνω στον ύφαλο. Κύματα πάνω στον ύφαλο είναι ορατά μόνο όταν η θάλασσα είναι τρικυμιώδης. Ο ύφαλος έχει μήκος 8 χμ από βορρά προς νότο, πλάτος 1 έως 2 χμ και συνολική έκταση περίπου 10 χμ².

Ο Ύφαλος Κολβοκορέσσες είναι μοναδικός από την άποψη ότι ανακαλύφθηκε από φωτογραφίες που τράβηξε ο δορυφόρος Landsat της Εθνικής Διαχείρισης Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA). Ο Landsat φωτογραφίζει την γη σε αρκετές φασματικές ζώνες διαφορετικών μηκών κύματος. Κάθε ζώνη παρέχει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που παίρνεται μέσω ενός φασματικού φίλτρου. Έχει δύο μη θερμικούς υπέρυθρους δεσμούς για να ανιχνεύει την φυτική ευρωστία. Αυτά τα μήκη κύματος έχουν πολύ περιορισμένη ικανότητα διείσδυσης στο νερό. Ο Landsat έχει επίσης δύο φασματικές ζώνες απεικόνισης στο ορατό μέρος του φάσματος: κόκκινο και πράσινο. Η πράσινη ζώνη έχει αποδειχθεί ότι "βλέπει" μέσω των καθαρών ωκεάνιων νερών σε βάθη περίπου 30 - 40 μέτρα.

Το 1975, το Υδρογραφικό Κέντρο της Υπηρεσίας Χαρτογράφησης του Υπουργείου Αμύνης, που μετέπειτα ενσωματώθηκε στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών Γαιοδιαστήματος (NGA), ζήτησε από την NASA να συλλέξει φωτογραφίες από τον Landsat του αρχιπελάγους Τσάγκος. Οι φωτογραφίες αποκάλυψαν τον προηγουμένως αχαρτογράφητο Ύφαλο Κολβοκορέσσες καθώς και λάθη στην θέση πολλών άλλων υφάλων στο αρχιπέλαγος. Κάποιοι ήταν εκτός θέσης (στους χάρτες) έως και 18 χμ. Το καλοκαίρι του 1976 εκτυπώθηκε ένας καινούριος χάρτης του αρχιπελάγους Τσάγκος που έδειχνε τις διορθωμένες θέσεις για τα μπάγκος και τις ξέρες καθώς και τον Ύφαλο Κολβοκορέσσες. Αυτός ήταν ο πρώτος γνωστός ναυτικός χάρτης που διορθώθηκε ολότελα χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες του Landsat.