Όσοετ Πέγκουα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όσοετ Πέγκουα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1615 (περίπου)
Θάνατος1658 (περίπου)
Χώρα πολιτογράφησηςΤαϊλάνδη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιχειρηματίας

Η Όσοετ Πέγκουα (Osoet Pegua ή Soet Pegu 1615–1658), ήταν Ταϊλανδέζα επιχειρηματίας. Έδρασε ως επιχειρηματικός πράκτορας μεταξύ του Βασιλείου της Αγιουτάγια και των Κάτω Χωρών στα μέσα του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε μια αρκετά ισχυρή θέση και απολάμβανε το μονοπώλιο στο εμπόριο μεταξύ των δύο εθνών.

Η Όσοετ Πέγκουα ανήκε στην εθνότητα των Μον. Ήταν μια επιτυχημένη επιχειρηματίας με πολύτιμες επαφές στην βασιλική αυλή της Ταϊλάνδης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Νοτιοανατολική Ασία είχε μια μικρή εμπορική τάξη και το εμπόριο ήταν συχνά μια γυναικεία υπόθεση, καθώς θεωρούνταν ως μέρος των οικιακών καθηκόντων. Το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς εμπορίου στην περιοχή πραγματοποιήθηκε μεταξύ ξένων εμπόρων και τοπικών ηγεμόνων. Οι ξένοι έμποροι διεξήγαγαν συχνά προσωρινούς γάμους με τοπικές επιχειρηματίες, οι οποίες ενήργησαν ως πράκτορες μεταξύ των ξένων εμπόρων και του κυβερνήτη.

Η Όσοετ Πέγκουα ήταν μια από τις πιο διάσημες από αυτές τις γυναίκες και έγινε γνωστή στην Ταϊλάνδη ως παράδειγμα μιας γυναίκας επιχειρηματικού πράκτορα και ως ανεξάρτητης γυναίκας. Διενήργησε προσωρινούς γάμους με αρκετούς αξιωματούχους της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών και ενήργησε ως πράκτορας μεταξύ του Βασιλιά Πρασάτ Τονγκ και των Κάτω Χωρών, ελέγχοντας αποτελεσματικά το εμπόριο μεταξύ των δύο εθνών. Μεταξύ του 1638 και του 1642, παντρεύτηκε για λίγο τον Γιερεμίας φαν Βλιτ, τον κορυφαίο αξιωματούχο του σταθμού της Ολλανδικής Ανατολικής Ινδίας στην Ταϊλάνδη. Το 1642, ο φαν Βλιτ την άφησε να γίνει κυβερνήτης της Ολλανδικής Μαλάκας. Αυτό, οδήγησε σε μια σύγκρουση μεταξύ του και της Πέγκουα που διατάραξε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Αγιουτάγια και Κάτω Χωρών.

Συμπερασματικά, γίνεται έκδηλο το γεγονός της σημαντικότητας της συμβολής της Όσοετ στον επιχειρηματικό και διπλωματικό πλαίσιο της Ταϊλάνδης και κατ´ επέκταση της Ασίας. Η μελέτη της ιστορίας της ζωής της και των σημαντικών συμβάντων της αποκαλύπτουν αρκετά ηθογραφικά στοιχεία των γυναικών της εποχής εκείνης, ωστόσο ο δυναμισμός της και η δημιουργία της καθίστανται εξαίρεση.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]