Όρος Αλτκρόρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το βουνό όπως φαίνεται από τη Σίβα

Το Όρος Αλτκρόρ ή και Ντάκρορ (αραβικά : جبل التكرور) είναι βουνό της Αιγύπτου στη ανατολική Σαχάρα στο Κυβερνείο Ματρούχ. Απέχει 3 χλμ από την Όαση Σίβα και είναι γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες της άμμου και τα αμμόλουτρα, επίσης και για τη κόκκινη χρωστική ουσία που βγαίνει από την κόκκινη άμμο και χρησιμοποιείται στη κεραμική.

Το βουνό έχει πέντε κορυφές και στην μία πλευρά του έχει πηγή και φοινικόδασος. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ο βασιλιάς της Σίβα "Ααρίβ" έκρυψε στο βουνό τον αμύθητο θησαυρό και υπάρχοντα του. Ένας δεύτερος μύθος μιλά για μία μυστική στοά που συνδέει το όρος Αλτκρόρ με το Όρος των Νεκρών. Οι πέτρες από το βουνό χρησιμοποιήθηκαν για τη κατασκευή των ναών στην όαση.

Η άμμος του Αλτκρόρ ενδεικνύεται για αμμόλουτρα και θεραπεία ρευματικών παθήσεων, πιστεύεται ότι η καυτή άμμος τραβά την υγρασία του σώματος και θεραπεύει πόνους των αρθρώσεων[1]. Οι ασθενείς σκεπάζονται, θάβονται, με άμμο μια θεραπεία που κρατά τέσσερις ημέρες, κατά κάποιους θεραπεύει και τη στειρότητα ενώ πριν τη θεραπεία εξετάζεται ο ασθενής κατά πόσο αντέχει την υψηλή θερμοκρασία της άμμου για να του επιτραπεί η θεραπεία[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Arab news, [1], στα αραβικά.
  2. Al Grad, [2], στα αραβικά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]