Όρμος Γαυρίου
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Συντεταγμένες: 37°52′25″N 24°44′07″E / 37.87361°N 24.73528°E
Ο Όρμος Γαυρίου ή Γαυρείου, επίσημη ονομασία του "όρμου Γαυρειό", βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των δυτικών ακτών της Άνδρου. Σχηματίζεται μεταξύ του ακρωτηρίου Κακογκρέμι, επίσημα Γαυρίου, (Goremi κατά τους αγγλικούς χάρτες) και του ακρωτηρίου Κολώνα (ανατολικό κέρας). Έχει εύρος 3,5 μίλια είναι κυκλικός και ανοικτός προς τον Νότο.
Εντός του όρμου Γαυρίου σχηματίζονται τρεις επιμέρους μικροί όρμοι: ο ορμίσκος Φούρνος (ΒΔ.), ο του Αγίου Πέτρου (Β.-ΒΑ) και νότια το "Πόρτο Γαυρειό", λεγόμενος και "λιμένας" όπου και το Γαύριο, το επίνειο της Άνδρου. Ο τελευταίος αυτός είναι ο περισσότερο ασφαλής όρμος σ΄ όλους τους ανέμους ακόμα και στους νότιους.
Η ονομασία Γαύρειο αναφέρεται και από τον Ξενοφώντα ως τόπος αποβίβασης υπό τον Αλκιβιάδη του στρατεύματος που είχε από την "Ανδρία χώρα". Φαίνεται όμως ότι κατά τους Μακεδονικούς χρόνους είχε αλλάξει όνομα σε "Γαύρηλος" ή "Γαυρηλός", κατά δε τους ρωμαϊκούς σε "Γαυρολέων".
Κατά τον γνωστό φοινικιστή Μπεράρντ (Berard) στο έργο του "Λ΄ Οντυσί ε λε Φενισιέν" (1903) υποστηρίζει ότι το όνομα Γαύριο, πιθανώς εκ της αγγλικής που προφέρεται "γκάβριο", είναι φοινικικής καταγωγής εκ της σημιτικής ρίζας "γκαούρ" που σημαίνει "το εισερχόμενο".
- Σημειώνεται ότι στην ελληνική γλώσσα το επίθετο ο/η γαύρος, το γαύρον σημαίνει ο επαιρόμενος, ο ανδρείος, ο αγέρωχος.