Όθων Γ΄ του Λύνεμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όθων Γ΄
δούκας του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουργκ
Lüneburg.PNG
το οικόσημο του Λύνεμπουργκ
πρίγκιπας του Λύνεμπουργκ
Περίοδος1330 - 1352
ΠροκάτοχοςΌθων Β΄
ΔιάδοχοςΓουλιέλμος Β΄
Γέννησηπ. 1296
Θάνατος1352 (ετών 56)
ΣύζυγοςΜατθίλδη του Μεκλεμβούργου
ΕπίγονοιΜατθίλδη
Ελισάβετ
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΌθων Β΄
ΜητέραΜατθίλδη των Βίττελσμπαχ
δεδομένα (π  σ  ε )


Ο Όθων Γ΄ (π. 1296 - 1352) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Λύνεμπουργκ (1330-52), που ήταν μέρος του δουκάτου του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δεύτερος γιος του Όθωνα Β΄ του αυστηρού, πρίγκιπα του Λύνεμπουργκ και της Ματθίλδης των Βίττελσμπαχ, κόρης του Λουδοβίκου Β΄ δούκα της Βαυαρίας. Ήδη από το 1314 ο πατέρας του τον έκανε συμμέτοχο της διακυβέρνησης. Το επόμενο έτος ο πατέρας του με νόμο όρισε το δουκάτο να διαιρεθεί μεταξύ των κληρονόμων. Πάντως όταν απεβίωσε το 1330, οι δύο αδελφοί κυβέρνησαν από κοινού.

Στόχος τους ήταν η εδαφική ενοποίηση του πριγκιπάτου. Πέτυχαν την αύξηση της έκτασής τους στην περιοχή του Γκίφχορν με την απόκτηση του χωρίου Φαλερσλέμπεν και των κομητειών Παπενχάιμ και Βετμαρσάγκεν.

Άλλος στόχος τους ήταν η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων. Έτσι άνθισε το εμπόριο του Λύνεμπουργκ ως αποτέλεσμα του ότι έκαναν πλωτό τον ποταμό Ιλμενάου, μεταξύ της πόλης και του Ουέλτσεν και ως αποτέλεσμα της σύναψης εμπορικών συμφωνιών με τους δούκες της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ.

Απεβίωσε το 1352. Ο γιος του, όταν ήταν παιδί, είχε πνιγεί στον ποταμό Ιλμενάου, έτσι ο αδελφός του Γουλιέλμος Β΄ έμεινε μόνος στο πριγκιπάτο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ματθίλδη, κόρη του Ερρίκου Β΄ κυρίου του Μεκλεμβούργου και είχε τέκνα:

  • Ματθίλδη, απεβ. 1357, παντρεύτηκε τον Όθωνα Β΄ κόμη του Βάλντεκ.
  • Ελισάβετ, απεβ. 1386.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • www.Welfen.de