Οττόνε Κανέλλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Όθωνας Κανέλα)
Οττόνε Κανέλλα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1070
Γένοβα
Θάνατος1143
Χώρα πολιτογράφησηςΔημοκρατία της Γένοβας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΓκριμάλντο Κανέλλα
ΟικογένειαΟίκος των Γκριμάλντι
Θυρεός

Ο Οττόνε Κανέλα (ιταλικά: Ottone Canella) ήταν Ιταλός ευγενής και πολιτικός της Δημοκρατίας της Γένοβας γενάρχης της πριγκιπικής δυναστείας των Γκριμάλντι, που ηγεμονεύει έως σήμερα στο Μονακό.

Λίγες πληροφορίες είναι γνωστές για εκείνον, ενώ υπολογίζεται ότι έζησε από τα μέσα στου 11ου μέχρι τα μέσα του 12ου αιώνα.[1] Κατέλαβε το πολύ σημαντικό αξίωμα του υπάτου της Γένοβας το 1133.[1].[2]

Το όνομα του Κανέλλα περιλαμβάνεται σε πράξη που υπογράφουν μέλη της οικογένειας των Γκριμάλντι. Παντρεύτηκε μία Αδελασία, της οποίας η καταγωγή δεν είναι γνωστή, και απέκτησε μαζί της τα εξής τέκνα: τον Ρουβάλδο, τον Μπελαμούτο, τον Οττόνε, τον Κάρολο, τον Βουλζανέτο, την Άννα και τον Γριμάλδο.[3] Το επώνυμο «Κανέλλα», που πιθανώς να σχετίζεται με την εισαγωγή στη Γένοβα του μπαχαρικού κανέλα κατά την Α΄ Σταυροφορία, συνέχισε να υφίσταται μέχρι τον 16ο αιώνα.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα ιστορικό Αν Έντουαρντς: «ήταν μια φιλόδοξη οικογένεια, που διψούσε για εξουσία και πλούτη. Η οικογένεια, που ανήκε στους Γιβελλίνους (υπέρ των Γερμανών Αυτοκρατόρων) στη μακροχρόνια πάλη μεταξύ των Παπών (Γουέλφοι) με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ήρθε σε αντιπαλότητα τις οικογένειες Ντόρια και Σπινόλα (που ανήκαν στους Γουέλφους).»[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Saige, Gustave (1897). Monaco: Ses Origines et Son Histoire. Imprimerie de Monaco. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2017. 
  2. «Occupation of the Rocher by François Grimaldi». Gouvernement de Monaco. Principauté de Monaco. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2017. CS1 maint: BOT: original-url status unknown (link)
  3. https://www.geni.com/people/Adelasia/6000000042036341907
  4. Edwards, Anne (1992). The Grimaldis of Monaco (Paperback έκδοση). HarperCollins. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2018.