Οικογένεια Σπινόλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οικογένεια Σπίνολα
Πληροφορίες ασχολίας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Οικογένεια Σπινόλα (ιταλ.: Casa di Spinola) ήταν μία ηγετική στην πολιτική της Ιταλίας οικογένεια, που είχε επίκεντρο τη Δημοκρατία της Γένουας. Η επιρροή της έφθασε στην πιο μεγάλη έκτασή της κατά τον 13ο και 14ο αι.

Σημαίνοντα μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκουίντο Σπινόλα ήταν ένα από τα πρώτα σημαντικά μέλη της οικογένειας. Υπηρέτησε ως ύπατος (consul) στη Γένουα το 1102. Ο Οίκος, που δημιούργησε τον πλούτο του με το εμπόριο και χρηματοδότησε και την απόκτηση γης, ξεκίνησε από τους αδελφούς Γκουίντο και Ομπέρτο, εγγονούς του Μπέλο Μποτσούμι.

Ο επόμενος που έγινε εξέχων ήταν ο Ομπέρτο Σπινόλα. Το 1266 ο Ομπέρτο ηγήθηκε του Γενουατικού στόλου σε μία νίκη εναντίον των Βενετών. Το 1271 ένωσε τις δυνάμεις του με τον Ομπέρτο Ντόρια για να εκτοπίσουν τον ξένο ποντεστά της Γένουας από την εξουσία και να αναμορφώσουν τη διακυβέρνηση. Κατάφεραν να τον διώξουν και να τον αντκαταστήσουν από δύο καπιτάνι ντελ πόπολο, που εκλέχθηκαν για 22 έτη, με πρώτους τον Ομπέρτο Σπινόλα και τον Ομπέρτο Ντόρια που εξελέγησαν στο αξίωμα αυτό.

Πόσο χρόνο έμεινε ο Ομπέρτο Σπινόλα δεν είναι σαφές. Ωστόσο ο Τομάζο Σπινόολα ήταν ένας διακεκριμένος ναύαρχος στον πόλεμο της Γένουας με την Πίζα. Περί το 1289 ο Κορράντο Σπινόλα έγινε καπιτάνο ντελ πόπολο στη θέση του πατέρα του Ομπέρτο. Το 1301 ο Κορράντο παραιτήθηκε από το αξίωμα του καπιτάνο ντελ πόπολο, όπως έκανε και ο Λάμπα Ντόρια. Το αξίωμα έπειτα αντικαταστάθηκε από έναν ξένο ποντεστά και έναν ηγούμενο του λαού.

Η επόμενη εμπλοκή της οικογένειας έγινε με τον Οπιτσίνο Σπινόλα. Αυτός πάντρεψε την κόρη του με τον Θεόδωρο Α΄ μαρκήσιο του Μομφερράτου, γιο του Ανδρόνικου Β΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Ο Γκαλεόττο Σπινόλα διορίστηκε καπιτάνο του λαού το 1335, μαζί με τον Ραφαέλε Ντόρια. Εκτόπισαν την ισχύ του Ροβέρτου της Νάπολης από τη Γένουα. Το 1435 ο Φραντσέσκο Σπινόλα ήταν επιτυχής στην πολιορκία της Γκαέτα (λιμανιού βόρεια της Νάπολης) στον Πόλεμο για τον έλεγχο της Νάπολης. Σύντομα μετά ο Φραντσέσκο οδήγησε μία εξέγερση, που έπαυσε την εξουσία των Βισκόντι του Μιλάνου επί της Γένουας. Ο μεγάλος Ιταλο-Ισπανικός στρατηγός Αμπρότζιο Σπινόλα, αρχιναύαρχος του στρατού της Φλάνδρας το διάστημα 1603-1629, είναι μέλος του Οίκου.

Δόγηδες της Δημοκρατίας της Γένουας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Malleson, George Bruce. Studies in Genoese History. p. 294ff