Ίσα Κρέμερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίσα Κρέμερ
Η Ίσα Κρέμερ
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΊσαμπελ Γιακόλεβνα Κρέμερ
Γέννηση21  Οκτωβρίου 1887[1]
Μπέλτσι
Θάνατος7  Ιουλίου 1956[2][1]
Κόρδοβα
EίδοςΌπερα - παραδοσιακή μουσική
ΙδιότητεςΤραγουδίστρια - σοπράνο
Μουσικά όργαναΦωνή
Παρουσία1911 - δεκαετία 1950

Η Ίσαμπελ Γιακόλεβνα Κρέμερ (ρωσικά: Изабелла Яковлевна Кремер, αγγλικά: Isabelle Yakovlevna Kremer, 21 Οκτωβρίου 1887 - 7 Ιουλίου 1956) ήταν Εβραία Ρωσίδα σοπράνο, η οποία είχε επίσης και την αμερικανική και την αργεντίνικη υπηκοότητα. Γεννήθηκε στο Μπάλτσι, ο πατέρας της ήταν ο Γιάκομπ και η μητέρα της η Άννα, η οποία ήταν λάτρης της μουσικής, και όπως φαίνεται αυτή της μετέδωσε αυτήν την αγάπη. Οικογένεια της υψηλής κοινωνίας, η Ίσα, κατάφερε να αποφοιτήσει από ιδιωτικό σχολείο.[3] Όταν ήταν 12 ετών, μετακόμισαν στην Οδησσό. Πρώτη φορά που τράβηξε τη δημοσιότητα επάνω της, ήταν όταν κυκλοφόρησε ποιήματα στην εφημερίδα Odessa. Κατά τη δεκαετία του 1910, ξεκίνησε και την επαγγελματικής της καριέρας ως τραγουδίστρια της όπερας.

Το 1924 μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίοδο που είχε αφήσει την όπερα και τραγούδαγε ως σολίστ.[4] Την ίδια χρονιά απέκτησε και την αμερικανική υπηκοότητα. Εκεί ξεκίνησε ξανά να δίνει παραστάσεις στην όπερα, παραμένοντας στις ΗΠΑ, για περίπου δύο δεκαετίες. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1950, έδωσε εκεί την τελευταία της παράσταση. Παρόλα αυτά στις ΗΠΑ ήταν περισσότερο γνωστή ως μία τραγουδίστρια της παραδοσιακής μουσικής. Πίσω στο 1927, είχε δώσει και την πρώτη της παράσταση βοντβίλ.[4] Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στις ΗΠΑ, δεν σταμάτησε ποτέ να περιοδεύει σε όλο τον κόσμο. Αρκετές φορές ήταν που βίωσε τον αντισημιτισμό, αλλά εκείνη συνέχιζε τις περιοδείες της.

Περί το 1938, η Κρέμερ, μετακόμισε στην Αργεντινή. Εκεί γνώρισε τον ψυχίατρο Γκρεγκόριο Μπερμαν, ο οποίος ήταν άκρως επιτυχημένος στο Μπουένος Άιρες. Το ζευγάρι έμεινε στην Αργεντινή έως και το τέλος της.Η ζωή της στην Αργεντινή ήταν δυσκολότερη, γιατί ο σύζυγός της ήταν σοσιαλιστής και κοντά στο κομμουνιστικό κόμμα,[5] που επί Χουάν Περόν, βρίσκονταν στη μαύρη λίστα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ το 1940 και το 1950, να βιώσουν αρκετές οικονομικές δυσκολίες. Αρκετές συναυλίες που η Ίσα έδωσε εκεί γίνονταν για να βοηθηθούν θύματα του ναζισμού ή και εξεγερμένοι εργάτες. Πέθανε στην Κόρδοβα, σε ηλικία 69 ετών, από καρκίνο στο στομάχι. Η κόρη της Τούσια, είχε παραμείνει και κάνει οικογένεια στις ΗΠΑ.[4] Μετά τον θάνατό της, το αρχείο της δωρήθηκε στο ινστιτούτο YIVO, του Μπουένος Άιρες.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]