Ήρας ο Καππαδόκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ήρας ο Καππαδόκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας π.Χ. ή 1ος αιώνας π.Χ.
Καππαδοκία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιατρός
συγγραφέας
Περίοδος ακμής1ος αιώνας π.Χ.

Ο Ήρας ο Καππαδόκης υπήρξε Έλληνας ιατρός γεννημένος στην Καππαδοκία. Έδρασε στη Ρώμη τον 1ο αι. π.Χ., ίσως και λίγο μεταγενέστερα. Από τη μελέτη κι ανάλυση των σωζόμενων φαρμακευτικών συνταγών του προκύπτει ότι η συγγραφή τους πρέπει να πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 1ου αι. μ.Χ. και άρα θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι η ακμή της συγγραφικής του δραστηριότητας εντοπίζεται την ίδια περίοδο. Ορισμένοι ερευνητές τον κατέταξαν ως οπαδό της ιατρικής σχολής των Εμπειρικών, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι χρησιμοποιούσε φαρμακευτικές συνταγές του Ηρακλείδη του Ταραντίνου. Ωστόσο, νεότερες έρευνες, λαμβάνοντας υπόψη την καταγωγή του και την κλασική ιατρική μεθοδολογία του, τον κατατάσσουν στην Ιατρική Σχολή της Ταρσού. Έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης από τον Γαληνό διότι έγραψε λεπτομερώς για τις ιδιότητες των φαρμάκων και τους τρόπους χρήσης τους.

Ο Ήρας είναι συγγραφέας μόλις ενός φαρμακολογικού βιβλίου το οποίο μνημονεύεται με πληθώρα τίτλων. Δηλώνεται με τον τίτλο "Νάρθηξ", ωστόσο σύμφωνα με τον Γαληνό κάποιοι το ονόμαζαν "τόνον δυνάμεων" ή "Βιβλίο τῶν Δυνάμεων" ή "Φαρμακίτη Βίβλο" ή "Βίβλο τῶν Φαρμάκων". Σε κάθε περίπτωση, όπως μας διαβεβαιώνει ο Γαληνός, πρόκειται για ένα και το αυτό βιβλίο το οποίο ο ίδιος προτιμά να το αποκαλεί Νάρθηξ[1].

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κουτρούμπας Δ. Η Οδοντιατρική στον Αρχαίο Κόσμο, Ερευνητική Μονογραφία. Αθήνα: Ε.Κ.Π.Α. 2016. ISBN 978-960-93-8402-5
  1. Κουτρούμπας, Δημήτριος (2016). Η Οδοντιατρική στον Αρχαίο Κόσμο, Ερευνητική Μονογραφία. Αθήνα: Ε.Κ.Π.Α. σελ. 67 - 72. ISBN 978-960-93-8402-5.