Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έρζια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η τρίχρωμη σημαία των Έρζια
Γυναίκες Έρζια, οι οποίες φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες των Έρζια, στο Ράζκεν Οζκς του 2007, μια γιορτή των Έρζια στα μέσα του Ιούνη.

Οι Έρζια (έρζια: эрзят, μεταγραφή έρζιατ) είναι λαός φιννοουγγρικής καταγωγής, ο οποίος ανήκει στον κλάδο των βολγαϊκών λαών.[1][2] Είναι ένα από τα έθνη της Ρωσίας και ζει στη δημοκρατία της Μορδοβίας κατά κύριο λόγο. Βέβαια, όπως γίνεται με όλες τις ρωσικές εθνικές μειονότητες, μικρές γηγενείς κοινότητες Έρζια ζουν και σε γειτονικές δημοκρατίες και περιφέρειες της Ρωσίας, αλλά και κοινότητες μεταναστών σε άλλες περιοχές της Ρωσίας.

Από ορισμένους εθνολόγους θεωρείται ότι είναι μια από τις δύο κύριες ομάδες των Μορδβίνων, μαζί με τους Μόκσα (οι Έρζια υπερτερούν αριθμητικά των Μόκσα), ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι μια ξεχωριστή εθνότητα. Η ρωσική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει την άποψη ορισμένων μελών της εθνικής ελίτ που θεωρεί ότι αποτελούν συστατικό του μορδβινικού έθνους, αλλά πολλά μέλη του εθνοτικού κινήματος των Έρζια έχουν προβάλλει αντιδράσεις.

Οι Έρζια μιλούν ως μητρική γλώσσα την Έρζια, ενώ σχεδόν όλοι, αν όχι όλοι, μιλούν και τα ρωσικά. Στη Μορδοβία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Ρώσοι και η περιοχή είναι αυτόνομη ρωσική δημοκρατία, τα ρωσικά είναι απαραίτητη γλώσσα για τους Έρζια. Ακόμη το μικρό μέγεθος των Έρζια και η κυριαρχία των ρωσικών καθιστούν τη γλώσσα τους ευάλωτη. Τα ρωσικά, ειδικά στη σταλινική εποχή, αντικατέστησαν τα Έρζια και τις μορδβινικές γλώσσες στη δεκαετία του 1930 στο κρατικό σύστημα.

Στην απογραφή του 2010 57.008 άτομα δήλωσαν Έρζια.[3] Οι περισσότεροι Έρζια είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, όπως και οι γείτονες τους, ενώ μικρές μειονότητες Έρζια είναι Λουθηρανοί (εισηγμένη από τους φινλανδούς ιεραποστόλους από την πτώση της ΕΣΣΔ και μετά) ή Ινεσκιπάζα (μια τοπική μονοθεϊστική θρησκεία).

Σύμβολα και πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία των Έρζια είναι τρίχρωμη, αποτελούμενη από το λευκό στο πάνω μέρος, κόκκινο στη μέση και μαύρο στο κάτω μέρος. Το λευκό συμβολίζει την ελευθερία, το κόκκινο τη ζωή και το μαύρο τη γη.[4]

Από το 1993, στις 16 Απριλίου εορτάζεται η ημέρα της Έρζια. Η 16 Απριλίου είναι η ημερομηνία γέννησης του πρώτου καθηγητή που ασχολήθηκε σε βάθος με τη γλώσσα Έρζια, του Ανατόλι Ριάμποφ[5]. Στα έρζια η ημέρα της Έρζια λέγεται Эрзянь Келень Чи, σε μεταγραφή Ερζιάν Κελέν Τσι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Erza We Are!, Two languages – two nations
  2. Wikipedia in Erzya language is here
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 21 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2021. 
  4. «флаги народов, населяющих Россию». www.vexillographia.ru. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2021. 
  5. finugor.ru. 16 апреля отмечается День эрзянского языка — Эрзянь келень чи Αρχειοθετήθηκε 2019-09-14 στο Wayback Machine.(Ρωσικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Erzya people στο Wikimedia Commons