Ένωση Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένωση Εθνικών
Ολυμπιακών Επιτροπών
Ίδρυση26 Ιουνίου 1979
ΤύποςΈνωση επιτροπών
ΈδραΛωζάνη, Ελβετία
Ιστότοποςacnolympic.org

Η Ένωση Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών[1] (αγγλικά: Association of National Olympic Committees, ANOC) είναι μια αθλητική ένωση που συγκεντρώνει όλες τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργήθηκε έπειτα από την ιδρυτική γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Ιουνίου του 1979 στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, όπου συνήλθε για πρώτη φορά με την ονομασία «9η Γενική Συνέλευση των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών» (CNO) στην οποία προεδρεύων ήταν ο Μεξικανός Μάριο Βάσκες Ράνα.

Η προηγούμενη «Γενική Συνέλευση των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών», πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 30 Σεπτεμβρίου, στις 1 και 2 Οκτωβρίου του 1965. Ιδρύθηκε αρχικά στο Παρίσι, ενώ από το Μάιο του 2010 η έδρα της ANOC βρίσκεται στη Λωζάνη.[2]

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ANOC είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Αριθμεί 206 επιτροπές μέλη, με ποιο πρόσφατα αναγνωρισμένη αυτή του Νότιου Σουδάν. Κάθε επιτροπή μέλος της ANOC, ανοίκει σε μία από τις πέντε ηπειρωτικές ενώσεις:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η μάχη των «Αθανάτων» kathimerini.gr
  2. «Histoire de l'ACNO». le site de l'ACNO. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]