Ένωση Αμερικανών Εκδοτών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ένωση Αμερικανών Εκδοτών (αγγ:Association of American Publishers - AAP) [1] είναι μια εμπορική ένωση της Αμερικάνικης εκδοτικής βιομηχανίας, η οποία εκπροσωπεί εκδότες που δραστηριοποιούνται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και καλύπτουν ποικίλους τύπους περιεχομένου σε ηλεκτρονική, έντυπη και οπτικοακουστική μορφή. Πρόκειται για μια ένωση 300 μελών, η οποία διευθύνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Directors), που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των υποθέσεων της και εργάζεται για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της. Η AAP διαθέτει γραφεία στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη.

Στόχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βασική επιδίωξη της AAP, όπως δηλώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της,[2] είναι να αναδείξει την αξία του περιεχομένου και τον ζωτικής σημασίας ρόλο της δυναμικής της αμερικανικής εκδοτικής βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AAP δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες που σχετίζονται με την αμερικάνικη εκδοτική βιομηχανία, να ενταχθούν στο δυναμικό των μελών της και να συμβάλλουν στην ενίσχυση του έργου της. Τα μέλη της AAP έχουν τη δυνατότητα να συστήνουν ποικίλες Επιτροπές,καθεμιά με ξεχωριστό αντικείμενο λειτουργίας, μέσα από τις οποίες καθίσταται δυνατή η συνεισφορά και η συμμετοχή τους στο έργο της ένωσης. Το σύνολο των μελών της ανέρχεται σε 300 εκδοτικούς οργανισμούς και διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

 • Τακτικά Μέλη (Regular Membership)
 • Συνεργαζόμενα Μέλη Ακαδημαϊκού Τύπου (University Press Associate Membership)
 • Συνεργαζόμενοι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί (Not-For-Profit Associate Membership)
 • Συνεργαζόμενα Μέλη (Affiliate Associate Membership)

Βασικά Προγράμματα και Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως επί το πλείστον η AAP εργάζεται για να προβάλλει παγκοσμίως το έργο και τη δυναμική της Αμερικάνικης εκδοτικής βιομηχανίας και το σύνολο των δραστηριοτήτων της εστιάζει στην εκπλήρωση του συγκεκριμένου σκοπού. Κατά την τέλεση του έργου της, αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, προγραμμάτων και προϊόντων, εκ των οποίων τα βασικά προγράμματα και οι υπηρεσίες της είναι:

Bookjobs.com:[3]

Πρόκειται για μια υπηρεσία, η οποία παρέχει Πληροφόρηση για θέματα που αφορούν στην εκδοτική βιομηχανία, αλλά και τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας στο χώρο των εκδόσεων.

Book Donation Initiative:[4]

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία δωρεάς βιβλίων. Η ένωση δίνει τη δυνατότητα σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να προβληθούν στην ιστοσελίδα της, διευκολύνοντας τις δωρεές βιβλίων σε αυτούς από διάφορους εκδοτικούς οίκους.

Επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διοικητικό Συμβούλιο της AAP έχει τη δυνατότητα να συστήνει Επιτροπές, για τη διαχείριση συγκεκριμένων υποθέσεων και οι οποίες δρουν επικουρικά προς το έργο της. Οι Επιτροπές της AAP (AAP Committees)[5] διακρίνονται σε έξι κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν τις αντίστοιχες επιμέρους Επιτροπές. Οι βασικές κατηγορίες επιτροπών είναι:

 • Κύριες Επιτροπές (AAP Core Committees)
 • Επιτροπές Πνευματικής Ιδιοκτησίας (AAP Core Copyright Committees)
 • Επιτροπές Ψηφιακών Ζητημάτων (AAP Digital Issues Committees)
 • Επιτροπές Ανώτατης Εκπαίδευσης (AAP Higher Education Committees)
 • Επιτροπές Επαγγελματικού/ Επιστημονικού Εκδοτικού Τμήματος (AAP Professional/Scholarly Publishing Division Committees)
 • Επιτροπές Σχολικού Τμήματος (AAP School Division Committees)

Δημόσια πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δημόσια Πολιτική που ακολουθεί η AAP εστιάζει σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες όπως η παιδεία, η πνευματική ιδιοκτησία και η ελευθερία της έκφρασης. Συγκεκριμένα, πραγματοποιεί συνεργασίες με συναφείς φορείς προκειμένου να αυξήσει τα επίπεδα αλφαβητισμού και να ενδυναμώσει τον τομέα της παιδείας γενικότερα, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης στην πληροφόρηση. Μέσα από τις δράσεις της η ένωση υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, προάγει την ποικιλομορφία και τάσσεται υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων (περιουσιακό και ηθικό δικαίωμα) πνευματικής ιδιοκτησίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ένωση Αμερικανών Εκδοτών
 2. «Ο ρόλος της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2012. 
 3. Bookjobs.com
 4. «Book Donation Initiative». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2012. 
 5. «Επιτροπές της AAP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]