Ένας υπέροχος κερατάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένας υπέροχος κερατάς
(Il magnifico cornuto )
ΣκηνοθεσίαΑντόνιο Πιετραντζέλι[1]
ΠαραγωγήΑλφόνσο Σανσόνε
ΣενάριοΈτορε Σκόλα, Diego Fabbri και Ρουγγέρο Μακάρι
ΠρωταγωνιστέςΟύγκο Τονιάτσι, Κλαούντια Καρντινάλε, Τζιάν Μαρία Βολοντέ, Σάλβο Ραντόνε, Έστερ Καρλόνι, Μπερνάρ Μπιλιέρ, Λάντο Μπουτζάνκα, Σούζι Άντερσεν, Φρεντ Γουίλιαμς, Χοσέ Λουίς ντι Βιλαγιόνγκα, Μισέλ Ζιραρντόν, Paul Guers, Φιλίπ Νικό, Έντα Φερονάο, Μπρετ Χάλσεϊ[2], Ζαν Κλαούντιο[2] και Ζακ Στάνυ[2]
ΜουσικήΑρμάντο Τροβιαϊόλι
ΦωτογραφίαΑρμάντο Νανούτσι
ΜοντάζΕράλντο ντα Ρόμα
ΕνδυματολόγοςMaurizio Chiari
Πρώτη προβολή1964
Κυκλοφορία
  • 14 Οκτωβρίου 1964 (1964-10-14) (Ιταλία)
Διάρκεια118 λεπτά
ΠροέλευσηΙταλία και Γαλλία
ΓλώσσαΙταλικά

Το Ένας υπέροχος κερατάς (Πρωτότυπος τίτλος:Il magnifico cornuto) είναι ιταλική αισθηματική ταινία του 1964 σε σκηνοθεσία Αντόνιο Πιετραντζέλι βασισμένη στο βελγικό θεατρικό έργο Le Cocu magnifique του Fernand Crommelynck. Πρωταγωνιστούν ο Ούγκο Τονιάτσι και η Κλαούντια Καρντινάλε.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πολυτελή και εργατική πόλη της Μπρέσια, το κύριο χόμπι της πλούσιας βιομηχανικής αστικής τάξης φαίνεται να είναι η μοιχεία, η οποία είναι επίσης το κύριο θέμα συζήτησης στα πάρτι. Ο Αντρέα Αρτούζι, ιδιοκτήτης ενός καθιερωμένου εργοστασίου καπέλων , ευτυχώς παντρεμένος με τη νεαρή και όμορφη Μαρία Γκράτσια, φαίνεται να είναι εντελώς ξένος τόσο στην προδοσία όσο και στο κουτσομπολιό γι' αυτό, απόλυτα σίγουρος για την πιστότητα της συζύγου του, με άψογη φήμη. Παρά τη χορταστική ζωή, όμως, δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό όταν η Κριστιάνα, η περιστασιακή σύζυγος του προέδρου του συλλόγου, του κάνει ρητά πρόταση γάμου.

Αλλά ακριβώς αυτή η φαινομενικά ακίνδυνη σχέση είναι η πτώση του: έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να απατήσει τον σύζυγό της, κρατώντας τον στο σκοτάδι για τα πάντα, αρχίζει να αμφιβάλλει για τη Μαρία Γκράτσια και σύντομα αποκτά κυριολεκτικά εμμονή με την υποψία ότι αυτή έχει έναν εραστή.

Πρώτα βάζει έναν παλιό υπάλληλο να την κατασκοπεύει με περιορισμένη επιτυχία όμως, μετά την καταδιώκει ο ίδιος και, παρόλο που δεν μπορεί να ανακαλύψει τίποτα, συνεχίζει να την ονειροπολεί, σε μια φανταστική σαγηνευτική και απρόσκοπτη εκδοχή, με σκοπό να τον απατήσει με περισσότερα. άνδρες. Το στοιχείο που τον κάνει να χάσει τελείως το μυαλό του είναι ένα πρόστιμο που δίνεται στο αυτοκίνητο της γυναίκας του, το βράδυ, στη via delle mura del Castello κατά μήκος της οποίας συνήθως μένουν παράνομα ζευγάρια, το οποίο εμφανίζει ένας φίλος δημοτικός σύμβουλος για πλάκα σε ένα πάρτι: Ο Αντρέα εκρήγνυται μπροστά όλων, χαρακτηρίζοντας έτσι τη Μαρία Γκράτσια ως μοιχαλίδα και τον εαυτό του ως κούκλο.

Εξοργισμένη από την τρελή, αδικαιολόγητη ζήλια του συζύγου της, όταν εκείνος φτάνει στο σημείο να προσποιείται ένα ταξίδι και μετά να την παρακολουθεί κρυφά, η Μαρία Γκράτσια τον προκαλεί προσποιούμενη με τη σειρά της ότι πάει να συναντήσει τον εραστή της, αλλά στη συνέχεια τον αντιμετωπίζει ευθέως. Αντιμέτωπη με τη βίαιη αντίδραση του Αντρέα, που οδηγώντας το αυτοκίνητο θα μπορούσε να σκοτώσει και τους δύο, η Μαρία Γκράτσια έρχεται τελικά να παραδεχτεί μια ανύπαρκτη σχέση με τον φίλο της Γκαμπριέλε για να τον ηρεμήσει.

Ο Αντρέα, εκτός από τον εαυτό του, εμπλέκεται σε ένα ατύχημα προσπαθώντας να φτάσει τον αντίπαλό του. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του, πείθεται ότι έχει πέσει θύμα μιας πραγματικής ασθένειας, αλλά ότι έχει ξεπεράσει τον «πυρετό» και ότι έχει ξαναβρεί τη γαλήνη και την εμπιστοσύνη του στη Μαρία Γκράτσια (επίσης επειδή ανακάλυψε ότι του επιβλήθηκε το περίφημο πρόστιμο από έναν υπάλληλο και όχι από την αθώα γυναίκα του). Στο μεταξύ, απογοητευμένη από τον άντρα που αγαπούσε και στον οποίο ήταν πάντα άψογα πιστή, αλλά που είχε αποδειχθεί πολύ διαφορετικός από ό,τι πίστευε πάντα, βρίσκει παρηγοριά τώρα με τον κατανοητικό γιατρό που φρόντιζε τον σύζυγό της.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ούγκο Τονιάτσι — Αντρέα Αρτούζι
  • Κλαούντια Καρντινάλε — Μαρία Γκράτσια
  • Μισέλ Τζιραρντόν — Κριστιάνα
  • Μπερνάρ Μπιλιέρ — Μαριόττι
  • Πολ Γκερς — Γκάμπριελ
  • Έστερ Καρλόνι — Παλμίρα
  • Σούζι Άντερσεν — Ουάντα Μαριότι
  • Τζιάν Μαρία Βολοντέ — Σύμβουλος
  • Χοσέ Λουίς ντι Βιλαγιόνγκα — Προέδρος

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι New York Times δημοσίευσαν μια θετική, λεπτομερή κριτική και ανέφεραν ότι το "Ένας υπέροχος κερατάς" ήταν «ήπια διασκεδαστικό».[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0058316/. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. Weiler, A.H. (20 Απριλίου 1965). «Il Magnifico Cornuto (1965)». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]