Eminem

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Έμινεμ)
Eminem
ΓέννησηΜάρσαλ Μπρους Μάδερς
17 Οκτωβρίου 1972 (1972-10-17) (51 ετών)
Σεντ Τζόζεφ[1][2]
ΚατοικίαClinton Township
ΕθνικότηταScottish Americans[3], Welsh Americans[3], Αγγλοαμερικανοί[3], Τσερόκι[3], Γερμανοαμερικανοί[3], Swiss Americans[3], Πολωνοαμερικανοί[3] και Luxembourgish Americans[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςLincoln High School[4] και Oak Park High School
Ιδιότηταράπερ, τραγουδοποιός, μουσικός παραγωγός, μουσικός παραγωγός, ηθοποιός, ηθοποιός ταινιών[5], επιχειρηματίας, καινοτόμος επιχειρηματίας και τραγουδιστής
Εν ενεργεία1988-σήμερα
ΣύζυγοςKim Scott (1999–2001)[6] και Kim Scott (2006)[6]
Τέκνα3
ΓονείςDebbie Nelson
ΣυγγενείςTodd K. Nelson (θείος από την πλευρά της μητέρας) και Ronnie Polkingharn (θείος από την πλευρά της μητέρας)
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςχιπ χοπ, Σκληροπυρηνικό χιπ χοπ, Midwest hip hop, Horrorcore, comedy hip hop και Βρώμικη ραπ
ΒραβεύσειςGrammy Award for Best Melodic Rap Performance (2015), Grammy Award for Best Rap Album (2015), Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού (2003) και Rock and Roll Hall of Fame (2022)[7]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μάρσαλ Μπρους Μάδερς (Marshall Bruce Mathers III, γενν. (17 Οκτωβρίου 1972), γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Eminem, είναι Αμερικανός ράπερ. Έχει βραβευτεί με πολλαπλά Γκράμι για την πολυδιάστατη δράση του στην αμερικανική σόουμπιζ ως ράπερ, παραγωγός μουσικής και περιστασιακός ηθοποιός. Βραβεύτηκε επίσης με το βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι "Lose Yourself" της ταινίας "8 Mile" του 2002, καθιστώντας τον, τον πρώτο ράπερ στην ιστορία που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο.

Ανακαλύφθηκε από τον ράπερ και παραγωγό Dr. Dre και υπέγραψε με την εταιρία του, Aftermath Records και με την Interscope Records, δημιουργώντας το 1999 την δίκη του δισκογραφική, την Shady Records, υπό την Interscope. Μέχρι σήμερα, έχει πουλήσει πάνω από 170 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, κάνοντας τον έναν απ' τους καλλιτέχνες με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως, και έχει επίσης τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών μεταξύ των καλλιτεχνών ραπ. Κατέχει επίσης, σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, το ρεκόρ σε πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας ενός δίσκου, καθώς το Marshall Mathers LP πούλησε 1,76 εκατομμύρια αντίγραφα στην πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας του.

Ο Eminem έχει διακριθεί για τις τεχνικές και στιχουργικές του ικανότητες στην ραπ και σήμερα θεωρείται ένας από τους πλέον θρυλικούς καλλιτέχνες στον χώρο τις χιπ-χοπ, με πολλούς καλλιτέχνες να τον αναφέρουν ως μία από τις επιρροές τους.

Παρόλα αυτά, είναι επίσης γνωστός για τους αντικρουόμενους και προσβλητικούς στίχους που περιβάλλουν τα τραγούδια του. Κριτικοί όπως το SAINTS.COM κατακρίνουν τον ίδιο ως ομοφοβικό και μισογύνη, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως προάγει την βία μέσω των τραγουδιών του.

Νεανική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1972 στην περιοχή Σεντ Τζόσεφ του Μισούρι από τους Ντέμπορα "Ντέμπι" Ρέι Νέλσον και Μάρσαλ Μπρους Μάδερς ΙΙ ενώ μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ. Λίγο μετά την γέννησή του, ο πατέρας του εγκατέλειψε τη μητέρα του και τον ίδιο. Στα παιδικά του χρόνια η μητέρα του αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κατ' εξοχήν λόγος για τις συνεχείς μετακινήσεις τους, κατά τις οποίες συχνά ζούσαν σε τροχόσπιτα και στηρίζονταν στην φροντίδα των συγγενών τους.

Κατά την εφηβεία, επηρεασμένος από τον θείο του, Ρόναλντ Μακντόναλντ "Ρόνι" Πόλκινγκχαρν, με τον οποίο είχε πολύ καλές σχέσεις, ενδιαφέρθηκε για την χιπ χοπ μουσική και από την ηλικία των δεκατεσσάρων έκανε ερασιτεχνικά ραπ με το ψευδώνυμο "M&M". Η αυτοκτονία του θείου του στις 14 Δεκεμβρίου 1991 ήταν ένα πλήγμα για τον Μάδερς και αναφορές στο θάνατο του υπάρχουν σε πολλά μεταγενέστερα τραγούδια, όπως το "Cleaning Out My Closet", το "Mockingbird," και το "My Dad's Gone Crazy". Από νεαρή ηλικία συχνά έπαιρνε μέρος σε freestyle battles για να γίνει αποδεκτός από την underground χιπ χοπ κοινότητα. Γύρω στο 1995 έγινε μέλος του γκρουπ Soul Intent, όταν και κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος.

Τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο επίσημο έργο του, το Fuckin’ Backstabber, μαζί με τους Soul Intent. Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε ανεξάρτητα το underground άλμπουμ Infinite. Το άλμπουμ δεν έλαβε καθόλου καλές κριτικές, με τους περισσότερους να λένε ότι το στυλ του Έμινεμ ήταν παρόμοιο με αυτό του Nas και του AZ.

Την ίδια εποχή ο Έμινεμ είχε κάνει μια αξιοσημείωτη συνεργασία με τον Royce da 5'9". Το ντουέτο αναφέρεται ως Bad Meets Evil, με τον Έμινεμ να έχει το ρόλο του διαβολικου και τον Royce του κακού, στο ομώνυμο τραγούδι που περιλαμβάνεται στο The Slim Shady LP. Το 1997 κυκλοφόρησε το The Slim Shady EP demo, με τους στίχους του τραγουδιού να είναι πολύ σκοτεινοί και ανατρεπτικοί. Έγινε τότε γνωστός στην underground χιπ χοπ κοινότητα λόγω του καρτουνίστικου ύφους αλλά και επειδή ήταν λευκός σε περιβάλλον που επικρατούσαν κατά κανόνα οι μαύροι.

Η Επιτυχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Μάδερς χώρισε, η πρώην γυναίκα του έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας παίρνοντας ναρκωτικά. Τότε, σύμφωνα με το Billboard Magazine, "κατάλαβε ότι οι μουσικές του φιλοδοξίες ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει από τη δυστυχία". Έτσι, αφού υπέγραψε στην Aftermath Entertainment/Interscope Records το 1998, κυκλοφόρησε το 1999 σε συνεργασία με τον Dr. Dre το The Slim Shady LP. Το άλμπουμ ήταν, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του Billboard, «βάναυσο» και «έτη φωτός μπροστά από ότι είχε προηγουμένως κάνει». Ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή άλμπουμ του 1999, και έγινε τρεις φορές πλατινένιο μέχρι το τέλος του έτους. Η δημοτικότητα του άλμπουμ δημιούργησε και αμφισβήτηση γύρω από πολλούς στίχους των τραγουδιών του άλμπουμ. Στο "'97 Bonnie και Clyde", περιγράφει ένα ταξίδι μαζί με την μικρή κόρη του, αφού πρώτα θα έχουν ξεφορτωθεί το πτώμα της γυναίκας του. Σε ένα άλλο τραγούδι, το "Guilty Conscience", καταλήγει ενθαρρύνοντας έναν άνδρα να δολοφονήσει τη σύζυγό του και τον εραστή της, ενώ στο λεγόμενο ''Kim'' δείχνει να βρίζει και να δολοφονεί την πρώην γυναίκα του. Το "Guilty Conscience" σηματοδότησε την αρχή της φιλίας και του μουσικού δεσμού του Eminem με τον Dr. Dre. Οι δυο τους αργότερα συνεργάστηκαν σε μια σειρά τραγουδιών που έγιναν επιτυχίες, όπως τα "Forgot About Dre" και "What's the Difference" από το άλμπουμ του Dr. Dre "2001", το "Bitch Please II" από το Marshall Mathers LP, το "Say What You Say" από το Eminem Show και το "Encore/Curtains Down" από το Encore. Ο Dr. έχει τουλάχιστον μία συμμετοχή σε κάθε mainstream άλμπουμ του Έμινεμ.

Καταχρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε εθισμένος στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, όπως υποδηλώνει μέσα από τα τραγούδια του "Drug Ballad", το "These Drugs" (με τους D12) και το "Under the Influence".

Άλλα τραγούδια όμως, όπως το "Just Don't Give a Fuck", υπαινίσσονται χρήση κοκαΐνης. Εντούτοις, εξαιτίας μιας ποινής δύο ετών αστυνομικής επιτήρησης που του επιβλήθηκε το 2001, κατά τη διάρκεια της οποίας υπόκειντο σε υποχρεωτική τακτική εξέταση για χρήση ναρκωτικών, σταμάτησε εντελώς να τα χρησιμοποιεί. Αυτό υποστηρίζεται από τις αναφορές για χρήση ναρκωτικών που είχε στα τραγούδια του, οι οποίες εξαφανίστηκαν μετά το 2001, και από τα λεγόμενα του φίλου του, Proof, που δήλωσε ότι ο Μάδερς «συμπεριφέρεται φρόνιμα». Εκείνη την εποχή άρχισε να χρησιμοποιεί ηρεμιστικά χάπια για την ανακούφιση των προβλημάτων ύπνου που αντιμετώπιζε. Το καλοκαίρι 2005, ο Μάδερς έκανε την πρώτη περιοδεία με συναυλίες μετά από 3 χρόνια στις ΗΠΑ, την Anger Management 3 Tour και τραγούδησε μαζί με τους Lil' Jon, 50 Cent, G-Unit, D12, Obie Trice, The Alchemist και πολλούς άλλους. Ακύρωσε όμως το ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας και αργότερα ανήγγειλε ότι είχε εισαχθεί σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης και θεραπείας από τον εθισμό του σε ηρεμιστικά χάπια και φάρμακα ύπνου.

Δεύτερο διαζύγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάδερς ξαναπαντρεύτηκε την Κιμ στις 14 Ιανουαρίου 2006, στο Μίσιγκαν. Κουμπάρος ήταν ο παλιός φίλος και μέλος των D12, Proof, ενώ κυρία επί των τιμών ήταν η κόρη τους Χέιλι Μάδερς. Καλεσμένοι στο γάμο ήταν τα άλλα μέλη των D12, καθώς επίσης και τα μέλη της G-Unit. Η μητέρα της Κιμ παρευρέθηκε στο γάμο, ενώ η μητέρα του Μάδερς όχι. Παρόλα αυτά, σε λιγότερο από 11 εβδομάδες γάμου, το ζεύγος κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, αναφέροντας ως αιτία "διακοπή στη σχέση γάμου" (που στο Μίσιγκαν, είναι ο μόνος λόγος που κάποιος μπορεί να δώσει ως αιτία διαζυγίου). Στις 5 Απριλίου 2006, τα νέα διέρρευσαν στην εφημερίδα Detroit Free Press και στην εκπομπή Total Request Live του MTV. Επιπλέον, κατέστη σαφές ότι ο Μάδερς είχε συνάψει σχέση με την Μαράια Κάρεϊ, η οποία αρνήθηκε επίσημα όσα τους καταλόγισαν τα ΜΜΕ. Ο Μάδερς δήλωσε ότι έβγαιναν ραντεβού για 6 με 7 μήνες αλλά "ήταν πολύ ντίβα" και για αυτό δεν προχώρησε η σχέση τους. Φήμες ήθελαν τον Έμινεμ να έχει μια σύντομη σχέση και με την συμπρωταγωνίστρια του στην ταινία 8 Mile, Μπρίτανι Μέρφι, κατά το γύρισμα της ταινίας, αλλά η ίδια δεν σχολίασε ποτέ τις συγκεκριμένες θεωρίες.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σόλο Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ǝ (2000)
  2. Da Hip Hop Witch (2000)
  3. Up in Smoke Tour (2000)
  4. The Slim Shady Show (2000)
  5. The Wash (2001)
  6. 8 Mile (2002)
  7. 50 Cent: The New Breed (2003)
  8. Crank Yankers (2004)
  9. Entourage (2005)
  10. Rock and Roll Hall of Fame: Induction Ceremony (2009)
  11. Funny People (2009)
  12. Entourage (2010)
  13. Saturday Night Live
  14. Something from Nothing: The Art of Rap (2012)
  15. How to Make Money Selling Drugs (2012)
  16. Shady Talez (2013)
  17. Have Gun (2013)
  18. Southpaw (2015)
  19. Detroit Rubber (2013)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 497336. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουνίου 2020.
  2. (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 497693. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουνίου 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 www.wargs.com/other/mathers.html.
  4. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  5. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  6. 6,0 6,1 briefly.co.za/61977-who-eminems-wife-kimberly-anne-scott-learn-everything-her.html.
  7. eminem.
  8. «Έμινεμ: Νέο άλμπουμ με επιρροές από Χίτσκοκ». ProtoThema. 17 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2022. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοβιογραφία

  • Angry Blonde (2000) - 148 Σελίδες
  • Whatever You Say I Am: The Life and Times of Eminem (2003) - 278 Σελίδες
  • The Way I Am: My Life (2008) - 208 Σελίδες

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]