Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκλειψη Ηλίου της 28ης Μαΐου 585 π.Χ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η έκλειψη Ηλίου της 28ης Μαΐου 585 π.Χ. είναι φημισμένο αστρονομικό γεγονός που ίσως να επηρέασε την παγκόσμια ιστορία. Είναι επίσης η πρώτη έκλειψη Ηλίου, που γνωρίζουμε ότι προβλέφτηκε με ακρίβεια ως προς το χρόνο και τον τόπο που θα γινόταν.

Η πρόβλεψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την προέβλεψε ο Έλληνας Θαλής ο Μιλήσιος.Ο Ηρόδοτος που μας δίνει την αρχαιότερη αναφορά για τον Θαλή, υποστηρίζει ότι ο Θαλής προέβλεψε το έτος που θα γινόταν η έκλειψη. Ξέρουμε ότι ο Θαλής ταξίδεψε στην Αίγυπτο, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για παραμονή του Θαλή στην Βαβυλώνα.Το ταξίδι όμως δεν αποδεικνύει ότι απόκτησε γνώση από τους Αιγύπτιους, ή έστω, τους Βαβυλώνιους.Η πιο λογική εκδοχή είναι ότι ο Θαλής διδάχτηκε την αστρονομία στην γενέτειρά του. Πολλοί είναι οι μελετητές που υποστηρίζουν ότι ο Θαλής γνώριζε τον κύκλο του Σάρος, και ότι ο ίδιος όντας στην Αίγυπτο ή στην Μεσοποταμία είχε παρατηρήσει την έκλειψη του Ήλιου της 18 Μαΐου 603 π.Χ., ή έλαβε γνώση αυτής.Παραμένει μία υπόθεση αυτό όμως, δηλαδή αναπόδεικτο θεώρημα.

Η μάχη στον ποταμό Άλυ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την ώρα που έγινε η έκλειψη ήταν έτοιμοι οι Λυδοί να πολεμήσουν τους Μήδους στον ποταμό Άλυ, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη επί πέντε χρόνια σε εμπόλεμη κατάσταση αναμεταξύ τους χωρίς η μια μεριά να υπερισχύει της άλλης. Με την συσκότιση του ουρανού επήλθε τέτοιος τρόμος στους μαχομένους, που αποφάσισαν να σταματήσουν τον πόλεμο. Οι στρατηγοί των Λυδών ήταν προειδοποιημένοι επειδή γνώριζαν την πρόβλεψη της έκλειψης, ενώ οι Μήδοι ερμήνευσαν το αναπάντεχο γεγονός ως κακό οιωνό που τους είχε στείλει κάποιος θεός. Έτσι, ενώ είχαν την στρατιωτική υπεροχή, σταμάτησαν να πολεμούν και έκλεισαν συμφωνία ειρήνης χωρίς να γίνει μάχη.

Σήμερα οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι η στιγμή της έκλειψης έγινε αργά το απόγευμα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Neugebauer O.: The Exact Sciences in Antiquity. 2nd ed., Dover Publications, 1969, ISBN 0-486-22332-9, S. 142 f.
  • Neugebauer O.: A History of Ancient Mathematical Astronomy. Springer, Berlin 1975, ISBN 3-540-06995-X, S. 604
  • Mosshammer, A. A.: Thales' Eclipse. Transactions of the American Philological Association 111 (1981), S. 145 ([1])
  • Panchenko, D.: Thales's Prediction of a Solar Eclipse. Journal for the History of Astronomy xxv (1994), (PDF, 1.5 MB)
  • Stephenson F.R., Fatoohi L.J.: Thales's Prediction of a Solar Eclipse. Journal for the History of Astronomy xxviii (1997), S. 279 (PDF, 312 KB)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]