Άρνη (Θεσσαλία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Άρνη (αρχαία ελληνικά: Ἄρνη‎‎) ήταν η κύρια πόλη των Αιολών Βοιωτών στην αρχαία Θεσσαλία. Λέγεται ότι η πόλη ονομάστηκε από τη μυθολογική Άρνη, κόρη του Αιόλου.[1] Επίσης, λέγεται ότι η πόλη ιδρύθηκε τρεις γενιές πριν τον Τρωικό Πόλεμο.[2] Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, οι Θεσσαλοί έδιωξαν τους Αιωλιούς Βοιωτούς από την Άρνη εξήντα χρόνια μετά τον Τρωικό πόλεμο και εγκαταστάθηκαν στη Βοιωτία ,[3] ενώ άλλοι συγγραφείς θεωρούν ότι η θεσσαλική Άρνη ιδρύθηκε από Βοιωτούς, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί από την πατρίδα τους από τους Πελασγούς.[4][5]

Αργότερα ο Στέφανος του Βυζαντίου έγραψε ότι το Κιέριο κατέλαβε την Άρνη. Η θεωρία έγινε αποδεκτή από τον Γουίλιαμ Σμιθ, ο οποίος έζησε στον 19ο αιώνα.[6] Ο άτλας Μπάρινγκτον επίσης αποδέχεται την θεωρία του Στεφάνου του Βυζαντίου[7] ενώ άλλοι τοποθετούν την θέση της Άρνης κοντά στο Κιέριο.[8] Εάν η Άρνη ταυτίζεται με το Κιέριο, τότε βρίσκεται στον Πύργο Κιερίου στη δημοτική ενότητα της Άρνης του δήμου Σοφάδων.[7] Ο Ψηφιακός Άτλαντας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του πανεπιστημίου του Λουντ τοποθετεί την Άρνη στη Μαγούλα Μακριά.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παυσανίας. «Ελλάδος περιήγησις». Ελλάδος περιήγησις. 9.40.5. http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=paus.+9.40.5&redirect=true. 
  2. Πρότυπο:Cite Diodorus
  3. Πρότυπο:Cite Thucydides
  4. Στράβων. «Γεωγραφικά». Γεωγραφικά. ix. pp. 401, 411, 413..  Οι αριθμοί των σελίδων αναφέρονται σε εκείνους της έκδοσης του Ισαάκ Καζομπόν.
  5. (Αρχαία Ελληνικά) Στέφανος ο Βυζάντιος. «Εθνικά». Εθνικά. s.v.. 
  6.  (Αγγλικά) Smith, William, επιμ. (1854–1857). «Arne». Dictionary of Greek and Roman Geography. Λονδίνο: John Murray. 
  7. 7,0 7,1 (Αγγλικά) Talbert, Richard, επιμ. (2000). Barrington Atlas of the Greek and Roman World. Princeton University Press. σελ. 55, καθώς και συνοδευτικές σημειώσεις καταλόγου. 
  8. 8,0 8,1 «Digital Atlas of the Roman Empire». Lund University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018.