Άρης IV

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άρης IV
ΤύποςΦορητός αντιαρματικός πύραυλος μίας χρήσης
ΠροέλευσηΕλλάδα
Ιστορία παραγωγής
ΣχεδιαστήςΕλληνική Βιομηχανία Όπλων
Χρονολογία σχεδίασης1984
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαμέτρημα112 χλστ
Βάρος8,5 κιλά (πύραυλος 4,5 κιλά)
Μήκος1,4 μέτρα
Χαρακτηριστικά λειτουργίας
Ταχύτητα εξόδου βλήματος260 μ/δευτ
Βεληνεκές300 μέτρα
Μέγιστο βεληνεκές400 μέτρα

Το ARIS IV (Anti-tank Rocket Infantry System IV) ήταν ένα φορητό σύστημα αντιαρματικού πυραύλου διαμέτρου 112 mm μίας χρήσης σχεδιασμένο κυρίως γα το πεζικό. Σχεδιάστηκε, χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε 100% στην Ελλάδα από την EBO το 1984. Είχε ωφέλιμο βεληνεκές 300 μέτρα και μέγιστο βεληνεκές τα 400 μέτρα ενώ η ικανότητα διάτρησης χάλυβα ήταν 700 mm.

Εκτοξευτής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εκτοξευτής αποτελείται από έναν κυλινδρικό σωλήνα από fiberglass με οκταγωνικά προστατευτικά από αφρώδες υλικό γύρω από το ρύγχος της κάνης και το πίσω μέρος. Από το ίδιο αφρώδες υλικό ήταν το στήριγμα του ώμου, καθώς και η βάση του σκοπευτικού. Ο εκτοξευτής συμπληρώνονταν από μια κυλινδρική πρόσθια λαβή για καλύτερη σταθερότητα κατά την στόχευση/βολή, μία χειρολαβή μεταφοράς στο πάνω μέρος και ένα κανάβινο ιμάντα μεταφοράς στη δεξιά πλευρά. Ο πείρος όπλισης και ο δακτύλιος έλξης του βρίσκονται στη δεξιά πλευρά του σωλήνα, ακριβώς πίσω από τη μονάδα στόχευσης, ενώ η σκανδάλης βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του σωλήνα ακριβώς απέναντι από το σκοπευτικό.

Πύραυλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαφημιστικό έντυπο της ΕΒΟ για το ARIS IV

Ο πύραυλος διαμέτρου 112 mm, ζυγίζει 4,5 κιλά, έχει ταχύτητα εξόδου 260 μ/δευτ. δραστικό βεληνεκές 300 μέτρα και μέγιστη εμβέλεια άνω των 400 μέτρων χάρις ένα κινητήρα στερεού καυσίμου. Για το ARIS IV αναπτύχθηκαν δύο είδους πύραυλοι. Ένας με κεφαλή HEAT κατά αρμάτων και θωρακισμένων οχημάτων και ένας θραυσματογόνος πύραυλος κατά προσωπικού (HE-FRAG). Και οι δύο κεφαλές ζύγιζαν περίπου 1,4 κιλά. Στις δοκιμές που έγιναν ο πύραυλος HEAT κατάφερε να διαπεράσει χάλυβα άνω των 700mm. Το πίσω μέρος του πυραύλου υπάρχουν 8 πτερύγια σταθεροποίησης κατά την πτήση που αναπτύσσονται μετά την έξοδο από τον σωλήνα.

Πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις του ARIS IV, ο Ελληνικός Στρατός τελικά δεν το επέλεξε αγοράζοντας αντιαρματικούς πυραύλους από το εξωτερικό, καθώς υπήρχε αμφιβολία ότι η EBO θα μπορούσε να ολοκληρώσει την ανάπτυξη του ARIS IV και να τα παράγει αρκετά γρήγορα για να καλύψει εγκαίρως τις ανάγκες του ΕΣ. Αυτή η πεποίθηση ενισχύθηκε περαιτέρω από το γεγονός ότι οικονομικά η EBO μετά βίας παρέμενε στη ζωή. Χωρίς τα οικονομικά ή πολιτικά οφέλη από την παραγγελία του Ελληνικού Στρατού η EBO δεν κατάφερε να βρει πελάτες για εξαγωγές του όπλου αυτού, και τελικά αποφάσισε το 1987 να εγκαταλείψει το πρόγραμμα.