Άπνοια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ειδυλλιακή εικόνα άπνοιας, Kaneohe Bay (όρμος Kaneohe), Χαβάη, ΗΠΑ.

Με τον όρο άπνοια ή νηνεμία (κοινώς ονομάζεται και κάλμα) τόσο στη μετεωρολογία όσο και στη ναυτιλία χαρακτηρίζεται η παντελής έλλειψη πνοής ανέμου. Αντιστοιχεί στο μηδέν της όποιας ανεμομετρικής κλίμακας ανεμομετρικών οργάνων.

Όταν η άπνοια στην ατμόσφαιρα, συνοδεύεται με «λιπαρά γαλήνη» στη θάλασσα, τότε η κατάσταση αυτή ονομάζεται μπουνάτσα, εκ του γαλλικού όρου bonace ή του ενετικού bonazza, που προφανώς δεν είναι και ότι καλύτερο για τα ιστιοφόρα.

Προϋπόθεση της γαλήνης της θάλασσας είναι η άπνοια στον αέρα, η οποία επισήμως αναφέρεται ως 0 Μποφόρ. Αυτό όμως δεν ισχύει και αντίστροφα, καθώς μπορεί με άπνοια να υφίσταται κυματισμός, όπως αν συμβαίνει αποθαλασσία, που είναι απότοκος «απακμάζοντος ανέμου», στην ίδια ή σε παρακείμενη περιοχή.

  • Σημειώνεται ότι μεταξύ των εναλλασσομένων, απόγειας και θαλάσσιας αύρας, μεσολαβεί πάντα άπνοια, η χρονική διάρκεια της οποίας είναι ίση με τον χρόνο διατήρησης της εξίσωσης των υφιστάμενων θερμοκρασιών των παρακείμενων ξηράς και θάλασσας, και κατ΄ επέκταση των ατμοσφαιρικών πιέσεων που παρατηρούνται επ' αυτών.
  • Χαρακτηριστική είναι η παλαιά αγγλική ναυτική παροιμία που λέγεται μεταφορικά για την αναγκαιότητα της πειθαρχίας επί πλοίου: «Calm on board, any sea calm», όπου σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται «Κάλμα επί του πλοίου είναι πάντοτε μπουνάτσα (στη θάλασσα)», ενώ αντίθετα: αν «καταιγίδα» επί του πλοίου, τότε και η μπουνάτσα αποτελεί (για το πλοίο) καταιγίδα, αφού με απείθαρχο πλήρωμα και σε άπνοια ακόμα το πλοίο κινδυνεύει.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]