Άντι Κάουφμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άντι Κάουφμαν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Andy Kaufman (unsupported language)
Γέννηση17 Ιανουαρίου 1949
Νέα Υόρκη
Θάνατος16 Μαΐου 1984 (35 χρονών)
Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Αιτία θανάτουκαρκίνος του πνεύμονα
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Μπεθ Ντέιβιντ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςJohn L. Miller Great Neck North High School[1] και Grahm Junior College
Ιδιότητακωμικός, επαγγελματίας παλαιστής[2], ηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, σόουμαν, σεναριογράφος[3], τραγουδιστής[4], συγγραφέας[5] και χορευτής[6]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άντριου Τζέφρι Κάουφμαν (Andrew Geoffrey "Andy" Kaufman, 17 Ιανουαρίου 1949 - 16 Μαΐου 1984), περισσότερο γνωστός ως Άντι Κάουφμαν, ήταν Αμερικανός κωμικός ηθοποιός και διασκεδαστής, που διακρίθηκε κυρίως στο είδος της stand-up κωμωδίας και στο χώρο της τηλεόρασης. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του πραγματοποιώντας ζωντανές εμφανίσεις σε μικρούς χώρους διασκέδασης. Με τη συμμετοχή του στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Taxi (1978-83), εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς κωμικούς της Αμερικής, ωστόσο οι ερμηνείες του και οι δημόσιες εμφανίσεις του στην τηλεόραση υπήρξαν αρκετές φορές ασυνήθιστες, αντισυμβατικές και συχνά αλλόκοτες, άλλοτε εξοργίζοντας και άλλοτε δημιουργώντας αμηχανία στο κοινό[7]. Χαρακτηριστικές θεωρούνται οι εμφανίσεις του ως Tony Clifton, υποδυόμενος έναν απωθητικό τραγουδιστή που παρενοχλούσε το κοινό του, καθώς και ως επαγγελματίας παλαιστής. Στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο Κάουφμαν ερμήνευε με μεγάλη αληθοφάνεια, φθάνοντας συχνά στα άκρα, έτσι ώστε να μην είναι ευδιάκριτη η χιουμοριστική πτυχή των εμφανίσεών του και οι χαρακτήρες του να παρουσιάζονται ως αληθινοί, προκαλώντας την αντίδραση και κατά συνέπεια τη συμμετοχή του κοινού.

Έχει χαρακτηριστεί ως κωμικός που είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί, που ξέφυγε από τα καθιερωμένα μέτρα με τα οποία κρίνονται οι κωμικοί ηθοποιοί στοχεύοντας σε εμφανίσεις που βρίσκονταν πέρα από τη διάκριση του αστείου[8]. Ο ίδιος περιέγραφε τον εαυτό του ως «άνθρωπο που τραγουδά και χορεύει», αποφεύγοντας να χαρακτηριστεί ως κωμικός[9].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  2. 6405.
  3. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  4. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  5. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  6. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  7. Keller, 2
  8. Philip Berger, The Last Laugh: The World of Stand-up Comics. New York: Cooper Square Press, 2000, σ.402
  9. Michael Krausz, Is There a Single Right Interpretation?, Pen State Press, 2002, σ.333

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Florian Keller, Andy Kaufman: Wrestling with the American dream, University of Minnesota Press, 2005