Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άνουρος αετός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άνουρος αετός
Ενήλικοι άνουροι αετοί (θηλυκός μπροστά και αρσενικός πίσω)
Ενήλικοι άνουροι αετοί (θηλυκός μπροστά και αρσενικός πίσω)
Κατάσταση διατήρησης

Προ Απειλής (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Αετόμορφα (Accipitriformes)
Οικογένεια: Αετίδες (Accipitridae)
Υποοικογένεια: Κιρκαετίνες (Circaetinae)
Γένος: Τεραθόπιος (Terathopius)
Είδος: T. ecaudatus
Διώνυμο
Terathopius ecaudatus
(Daudin, 1800)

Κατανομή του είδους

Ο άνουρος αετός ή αλλιώς αετός μπατελέρ είναι είδος αετού που ζει στη νότια Αφρική. Η επιστημονική του ονομασία είναι Terathopius ecaudatus και δεν περιλαμβάνει υποείδη. Αποτελεί το μοναδικό μέλος του γένους Terathopius και μπορεί να είναι η προέλευση του "Πουλιού της Ζιμπάμπουε",

Τάση παγκόσμιου πληθυσμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καθοδική ↓

Μορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εν πτήσει
Ανήλικα στη Μποτσουάνα(αρσενικό δεξιά θηλυκό αριστερά)

Ο άνουρος αετός είναι ένας μεσαίου μεγέθους αετός. Έχει μήκος 50–60 εκ. και άνοιγμα φτερών 170–190 εκ. Τα ενήλικα ζυγίζουν 2 με 2,6 κιλά.

Είναι απαραγνώριστα πουλιά, αφού ξεχωρίζουν από τα άλλα αρπακτικά. Έχει πολύχρωμο φτέρωμα: Το σώμα του είναι γκριζόμαυρο, η ράχη του στο χρώμα της σκουργιάς και οι φτερούγες είναι γκρι-μπεζ από τη πάνω μεριά, ενώ απ' την κάτω είναι ολόλευκα. Τα ερετικά είναι μαύρα. Επιπλέον, η φτερούγα του λεπταίνει όσο πιο κοντά είναι στα πρωτεύοντα. Η ουρά του είναι υπερβολικά κοντή (στην πτήση τα πόδια προεξέχουν από αυτήν) και έχει χρώμα κοκκινομόβ. Το πρόσωπό του είναι κόκκινο, με περισσότερα φτερά και πιο παχύ ράμφος στο αρσενικό. Επίσης το αρσενικό έχει ολόμαυρα ερετικά, ενώ το θηλυκό με λευκά ερετικά με μαύρο πίσω χείλος. Τα ανήλικα έχουν καφετί χρώμα με πρασινόχρωμο πρόσωπο.

Προσδόκιμο ζωής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο άνουρος αετός ζει 20-25 χρόνια στη φύση, έως 55 χρόνια σε αιχμαλωσία.

Γεωγραφική εξάπλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο άνουρος αετός αναπαράγεται στην Αφρική, σε πολλές περιοχές νότια της Σαχάρας, δυτικά του Καμερούν και ανατολικά μέχρι τη νοτιοδυτική Αραβία. Επίσης είναι περιπλανώμενος μέχρι τη βόρεια Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο (τον Απρίλιο του 2007) και την Κωνσταντινούπολη (τον Μάιο του 2015)[2].

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο άνουρος αετός απαντά σε πεδιάδες, σαβάνες με ακακίες και θάμνους. Ζει σε μοναχικά, ζεύγη, μερικές φορές σε ομάδες άνω των 20 ατόμων. Η ερωτοτροπία του άνουρου αετού είναι εντυπωσιακή και περιλαμβάνει βουτιές προς το θηλυκό στον αέρα και πολύ δυνατούς ήχους με τα φτερά του που ακούγονται σε μεγάλη απόσταση. Χτίζει μια φωλιά στα δέντρα, όπου γεννάει 1 αυγό ανά εποχή, αν και μόνο το 2% των νεογνών φτάνουν στο στάδιο της ενηλικίωσης. Η κυοφορία διαρκεί 52-59 μέρες. Τρέφεται με μικρές αντιλόπες, ποντίκια, σκαντζόχοιρους, κουνέλια, σκίουρους, πτηνά, σαύρες και φίδια, έντομα, μερικές φορές αυγά, κάβουρες και πεθαμένα ψάρια.

Κατάσταση πληθυσμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο άνουρος αετός απειλείται κυρίως από το κυνήγι, τη δηλητηρίαση, τη καταδίωξη, τις οχλήσεις των φωλιών και μείωση βιότοπου[3]. Όλα αυτά κατέταξαν το είδος στα Σχεδόν Απειλούμενα (ΝΤ) είδη το 2009. Σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχουν 10.000 - 100.000 άτομα.

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. BirdLife International (2012). «Terathopius ecaudatus». IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2013. 
  2. Lars, Svensson (2015). Τα Πουλιά της Ελλάδας της Κύπρου και της Ευρώπης. Ελλάδα: Bonnier Fakta. σελ. σ. 411. ISBN 978-960-6861-33-8. 
  3. «Αετός Μπατελέρ».