Άμπραχαμ Μπεχέιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άμπραχαμ Μπεχέιν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Abraham Begeyn (Ολλανδικά)
Γέννηση1637[1][2][3]
Λέιντεν[4]
Θάνατος11  Ιουνίου 1697[5][6][7]
Βερολίνο[8]
Χώρα πολιτογράφησηςΟλλανδική Δημοκρατία[9]
Ιδιότηταζωγράφος
Είδος τέχνηςτοπιογραφία και Νεκρή φύση
Σημαντικά έργαThe Quarry και Plundering
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Λουλούδια σε πέτρινο βάζο, 1670
Άμπραχαμ Μπεχέιν: Ο βασιλιάς Φρειδερίκος Α΄ στο κυνήγι στο Jagdschloss Grunewald

Ο Άμπραχαμ Μπεχέιν (Abraham Begeyn, περ. 1637 Λέιντεν – 11 Ιουνίου 1697 Βερολίνο), ήταν Ολλανδός ζωγράφος της Χρυσής ολλανδικής Εποχής .

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπεχέιν γεννήθηκε στο Λέιντεν. Αν και ίσως γνωστός ως επί το πλείστον για τα ιταλικά τοπία και τα βοοειδή του με την τεχνοτροπία του Νικολάες Πίτερσον Μπέρχεμ, ο Μπεχέιν ήταν εξαιρετικά καταρτισμένος ζωγράφος, που δραστηριοποιήθηκε σε πολλά είδη, ο οποίος ταξίδεψε πολύ. Σύμφωνα με το RKD, το παλαιότερο γνωστό έργο του Μπεχέιν είναι του 1653, αν και έγινε δεκτός για πρώτη φορά στη Συντεχνία του Αγίου Λουκά στο Λέιντεν το 1655. Σταμάτησε να πληρώνει τη συνδρομή τουτο 1667, επειδή ξεκίνησε για ταξίδι στην Ιταλία. Καταγράφεταιι στη Ρώμη και τη Νάπολη από το 1659–1660. Το έτος καταστροφής (rampjaar), 1672, καταγράφεται στο Άμστερνταμ και στη συνέχεια έζησε στο Λονδίνο, όπου ζωγράφιζε στο "Ham House" του Σάρεϊ, μαζί με τον Βίλλεμ φαν ντε Φέλντε τον νεότερο (1633–1707) και τον Ντιρκ φαν Μπέρχεν. (1645–1690). Το 1681 βρέθηκε στη Χάγη όπου δύο χρόνια αργότερα έγινε μέλος της συντεχνίας ζωγράφων «Pictura». Μετοίκησε στο Βερολίνο το 1688, όπου έγινε ζωγράφος της Πρωσικής αυλής . [10]

Εκεί τα έργα του εκτιμήθηκαν πολύ και, σύμφωνα με τον Χαουμπράκεν, ήταν ο κύριος ζωγράφος του Φρειδερίκου Γ', εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου, στη συνέχεια βασιλιά της Πρωσίας . Πέθανε από καρδιακή προσβολή όταν ο Αουγκουστίνους Τερβέστεν ήρθε να επισκεφθεί το εργαστήριό του, συνοδευόμενος από άλλους δύο ζωγράφους. Είναι πολύ πιθανό να ένιωσε ότι δεχόταν μεγάλη πίεση από τον Τερβέστεν για να ζωγραφίσει, καθώς ο Τερβέστεν είχε γίνει επίσης ζωγράφος της Αυλής στο Βερολίνο και είχε επίσης ιδρύσει Ακαδημία εκεί, η οποία άρχισε να λειτουργεί το 1697. Ο Μπεχέιν πέθανε στο Βερολίνο .

Σε πολλές συλλογές στην Ολλανδία, οι εικόνες του Μπεχέιν συγκαταλέγονται σε εκείνες των πιο θαυμαστών Δασκάλων. Η σχεδίασή του του είναι ελαφρά και ελεύθερη, και ο χρωματισμός του πολύ ευχάριστος. Πολλά από τα έργα του είναι τοπία όπως το Peasants with Cattle by a Ruin (= χωρικοί με βοοειδή πλάι σε ερείπια), με θέα σε ποτάμια, ερείπια και έργα αρχιτεκτονικής, εμπλουτισμένα με μορφές και ποικιλία ζώων. Είναι επίσης γνωστός για τις νεκρές φύσεις του με λουλούδια και κυνηγετικά σύνεργα. [10]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  •  Rose, Hugh James (1857). "Begyn, Abraham". A New General Biographical Dictionary. Vol. 4 BEE–BRA. London: B. Fellowes et al. p. 7.