Άλφρεντ Νομπέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Άλφρεντ Νόμπελ)
Άλφρεντ Νομπέλ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Alfred Nobel (Σουηδικά)
Γέννηση21  Οκτωβρίου 1833[1][2][3]
Σουηδία
Θάνατος10  Δεκεμβρίου 1896[4][5][3]
Νορβηγία
Αιτία θανάτουενδοεγκεφαλική αιμορραγία
ΥπηκοότηταΣουηδία
Γνωστός γιατην ανακάλυψη του δυναμίτη
ΓονείςΙμμάνουελ Νόμπελ και Karolina Andriette Ahlsell
ΒραβεύσειςΑίθουσα Φήμης των Εθνικών Εφευρετών (1998), Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής, Ιππότης της Βασιλικής Τάξης του Πολικού Αστέρα, μέλος του Τάγματος του Στέμματος της Ιταλίας, Officer of the Imperial Order of the Rose, Knight Officer of the Order of Saints Maurice and Lazarus, μετάλλιο Τζον Φριτζ (1910), Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής και Officer of the Order of the Southern Cross
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςχημικός, μηχανικός και εφευρέτης
Ιδιότηταχημικός, βιομήχανος, φιλάνθρωπος, φωτογράφος, weapons manufacturer και μηχανικός
Υπογραφή

Ο Άλφρεντ Μπέρναρντ Νομπέλ (Alfred Bernhard Nobel (audio) , 21 Οκτωβρίου 1833 - 10 Δεκεμβρίου 1896) ήταν Σουηδός χημικός, μηχανικός και βιομήχανος, γιος του επίσης, μηχανικού και βιομήχανου, Εμμανουήλ Νομπέλ, εφευρέτη της υποβρύχιας νάρκης. Σπούδασε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και στις ΗΠΑ.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χημεία, και κυρίως με τις εκρηκτικές ύλες. Τελειοποίησε τον τρόπο παρασκευής της νιτρογλυκερίνης και ίδρυσε εργοστάσιο παραγωγής της σε μεγάλες ποσότητες. Για την αποφυγή των εκρήξεων πέτυχε την παρασκευή δυναμίτιδας με πυριτική γη, εφεύρεση που διαδόθηκε σύντομα σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Το 1873 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου εφηύρε την νεοδυναμίτιδα ή ζελατοδυναμίτιδα (1875) και την πολεμική άκαπνη πυρίτιδα (βαλλιστίτιδα, 1888). Το 1889 πούλησε την εφεύρεση του αυτή στην ιταλική κυβέρνηση και το 1891 εγκαταστάθηκε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, όπου ίδρυσε χημικό εργοστάσιο.

Έλαβε πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας και απέκτησε μεγάλη περιουσία, μεγάλο τμήμα της οποίας διέθεσε για φιλανθρωπικούς και ερευνητικούς σκοπούς σε διάφορα ιδρύματα. Με το υπόλοιπο της περιουσίας του καθιέρωσε τα ομώνυμα Βραβεία Νομπέλ. Κλειστός χαρακτήρας από τη φύση του, ασχολήθηκε και με τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία. Στο τέλος της ζωής του μάλιστα έγραψε και το δράμα Βεατρίκη Τσέντσι.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]