Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άλμπρεχτ Χέλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άλμπρεχτ Χέλερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Albrecht Höhler (Γερμανικά)
Γέννηση30 Απριλίου 1898 (1898-04-30)
Μάιντς
Θάνατος20 Σεπτεμβρίου 1933 (35 ετών)
Φρανκφούρτη
ΠαρατσούκλιAli
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚομουνιστικό Κόμμα Γερμανίας
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςφόνος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άλμπρεχτ «Άλι» Χέλερ (Albrecht Höhler; 30 Απριλίου 1898 – 20 Σεπτεμβρίου 1933) ήταν Γερμανός κομμουνιστής. Είναι γνωστός για τη δολοφονία του Χορστ Βέσελ, ενός τοπικού ηγέτη των SA του Ναζιστικού Κόμματος στο Βερολίνο. Μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, ο Χέλερ βγήκε από τη φυλακή και εκτελέστηκε από τα SA.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στο Μάιντς,[1] ο Χέλερ ήταν ξυλουργός και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας (KPD) το 1924. Ήταν επίσης μέλος της Ένωσης Μαχητών του Κόκκινου Μετώπου και συνέχισε να δραστηριοποιείται σε αυτό μετά την απαγόρευσή του το 1929.[2] Μέχρι το 1930, διέμενε στην περιοχή Mitte του Βερολίνου.[3]

Δολοφονία του Χορστ Βέσελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χορστ Βέσελ αποκαλούνταν ως ο «δολοφόνος των εργατών» σε αφίσες στις γειτονιές του Βερολίνου που ανέβαζε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο Βέσελ συμμετείχε σε πολυάριθμες βίαιες ενέργειες εναντίον κομμουνιστών στο Βερολίνο και ήταν πολύ γνωστός στον Γκαουλάιτερ του Ναζιστικού Κόμματος Γιόζεφ Γκέμπελς. Η Συμμαχία Μαχητών του Κόκκινου Μετώπου έμαθε για μία διαφωνία μεταξύ της κομμουνίστριας ιδιοκτήτριας Elisabeth Salm και του ενοικιαστή της Βέσελ στις 14 Ιανουαρίου 1930. Αφού έφτασαν στο διαμέρισμα της Salm και έβαλαν πολλά άτομα να παρακολουθούν στο δρόμο και στο κτίριο, οι Albrecht Höhler, Erwin Rückert και Joseph Kandulski εμφανίστηκαν μπροστά στην πόρτα του δωματίου του Wessel αφού έλεγξαν ότι τα όπλα τους ήταν γεμάτα. Μόλις ο Βέσελ άνοιξε την πόρτα, ο Χέλερ τον πυροβόλησε στο πρόσωπο και κατέρρευσε. Ο βαριά τραυματισμένος Wessel πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου 1930, ως αποτέλεσμα του τραύματος από πυροβολισμό.[4]

Φυλάκιση και δολοφονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χέλερ αρχικά κατέφυγε στην Πράγα, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στο Βερολίνο, όπου συνελήφθη.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1930, ο Χέλερ καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια και καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών και ενός μήνα στη φυλακή Wohlau. Μετά την κατάληψη της εξουσίας από το Ναζιστικό Κόμμα, μεταφέρθηκε σε φυλακή της Γκεστάπο στο Βερολίνο, και φέρεται να ανακρίθηκε για μια επανάληψη της δίκης. Τελικά επέστρεψε στη φυλακή Wohlau.[5]

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1933, ο Χέλερ συνελήφθη με εντολή του Gruppenführer των SA Karl Ernst από τρεις ντετέκτιβ, συμπεριλαμβανομένου του μέλους των SA Willi Schmidt. Μεταφέρθηκε από την αστυνομική φυλακή στην Alexanderplatz βάσει υπογεγραμμένης εντολής παράδοσης από την Γκεστάπο. Κοντά στην Πότσνταμ Πλατς, αρκετά ακόμη οχήματα πλησίασαν το φορτηγό που τον μετέφερε. Περίπου 12 χιλιόμετρα (7,5 μίλια) από τη Φρανκφούρτη, η πορεία οχημάτων που ακολουθούσαν το φορτηγό σταμάτησε. Ο Χέλερ έλαβε εντολή να εγκαταλείψει τη μεταφορά και οδηγήθηκε από μια ομάδα τουλάχιστον οκτώ ατόμων μακριά από το δρόμο σε ένα κοντινό δάσος. Εκεί, ο Gruppenführer Ernst έδωσε μια σύντομη ομιλία, στην οποία καταδίκασε τον Χέλερ σε θάνατο ως δολοφόνο του Βέσελ. Στη συνέχεια, ο Χέλερ πυροβολήθηκε από αρκετούς από τους παρόντες. Το σώμα μετά βίας θάφτηκε επί τόπου.

Μεταγενέστερη έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1933, η έρευνα για τον θάνατο του Χέλερ ματαιώθηκε λόγω πολιτικής πίεσης. Η επίσημη αναφορά της αστυνομίας στον εισαγγελέα φέρεται να ανέφερε ότι η μεταφορά είχε αναχαιτιστεί στο δρόμο από μια ομάδα επτά έως οκτώ ανδρών των SA και ότι οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να παραδώσουν τον Χέλερ υπό την απειλή βίας, ο οποίος στη συνέχεια απήχθη προς άγνωστο προορισμό.

Όταν η έρευνα άνοιξε εκ νέου από την εισαγγελία του Βερολίνου τη δεκαετία του 1960, η πραγματική εξέλιξη των γεγονότων ανακαλύφθηκε με την ανάκριση των Willi Schmidt και Kurt Wendt (ο οδηγός του Karl Ernst). Εκείνη την εποχή, οι δολοφόνοι του Χέλερ ταυτοποιήθηκαν ως ο Gruppenführer Πρίγκιπας Αύγουστος Γουλιέλμος της Πρωσίας,[6] ο αρχηγός της Γκεστάπο Rudolf Diels ( ο οποίος απέκρυψε τα γεγονότα στα απομνημονεύματά του), ο Karl Ernst , ο βοηθός του Walter von Mohrenschildt, ο Sturmbannführer Willi Markus, οι ντετέκτιβ Maikowski και Walter Pohlenz και πιθανώς ο Gerd Voss, ο νομικός σύμβουλος των SA στο Βερολίνο-Βρανδεμβούργο. Οι θανατηφόροι πυροβολισμοί πιθανότατα έγιναν από τους Ernst και Mohrenschildt, σύμφωνα με τα πορίσματα του εισαγγελέα. Λέγεται ότι ο Ernst οργάνωσε τη δολοφονία με εντολή του Ερνστ Ρεμ, ο οποίος με τη σειρά του είχε λάβει εντολή από τον Αδόλφο Χίτλερ να πυροβοληθεί ο δολοφόνος του Βέσελ.[7]

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εκτέλεση του Χέλερ, οι Ernst, Mohrenschildt, Voss και Röhm εκτελέστηκαν όλοι κατά τη διάρκεια της Νύχτας των Μεγάλων Μαχαιριών. Ο πρίγκιπας Wilhelm φυλακίστηκε από τον αμερικανικό στρατό μετά τον πόλεμο. Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση από ένα δικαστήριο αποναζιστικοποίησης το 1948 και πέθανε το 1949. Ο Ντιλς φυλακίστηκε από τους Συμμάχους μέχρι το 1948 και πέθανε αφού το τουφέκι του εκπυρσοκρότησε κατά λάθος αφού είχε πάει για κυνήγι το 1957.

Η έρευνα για τους επιζώντες δράστες - Schmidt, Pohlenz, Markus και Fiedler - τελικά διακόπηκε το 1969, καθώς οι εισαγγελείς μπορούσαν να αποδείξουν μόνο ότι συνέβαλλαν στη δολοφονία, για την οποία είχε ήδη παρέλθει η παραγραφή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «"Aus Eifersucht umgelegt" - Wiener Zeitung Online». web.archive.org. 9 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2024. 
  2. «Höhler, Albrecht u.a». Lexikon der Politischen Strafprozesse (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2024. 
  3. Knobloch, Heinz (1993). Der arme Epstein: wie der Tod zu Horst Wessel kam (1. Aufl έκδοση). Berlin: Ch. Links. ISBN 978-3-86153-048-0. 
  4. Flakin, Nathaniel (14 Μαΐου 2024). «The killing of Horst Wessel: Uncovering a Berlin Nazi murder mystery». The Berliner (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2024. 
  5. «Dietzdorf Forced Labour Camp and Wohlau Prison». Frank Falla Archive (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2024. 
  6. Germany, DER SPIEGEL, Hamburg,. «Geschichte - DER SPIEGEL». www.spiegel.de (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2024. 
  7. Siemens, Daniel (2 Φεβρουαρίου 2013). The Making of a Nazi Hero: The Murder and Myth of Horst Wessel. Bloomsbury Publishing. ISBN 978-0-85772-156-3.