Άλμπερτ φαν Αουβάτερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άλμπερτ φαν Αουβάτερ
Γέννηση1415 (περίπου)
Αουντεβάτερ
Θάνατος1475
Χάαρλεμ
Χώρα πολιτογράφησηςΒουργουνδιανές Κάτω Χώρες
Ιδιότηταζωγράφος
Είδος τέχνηςτοπιογραφία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άλμπερτ φαν Αουβάτερ (Albert van Ouwater, περ. 1410/1415 - 1475) ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες της Πρώιμης Ολλανδικής ζωγραφικής που εργάστηκε στις Βόρειες Κάτω Χώρες, σε αντίθεση με τη Φλάνδρα στο Νότο της περιοχής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε πιθανώς στο Άουντεβατερ (Oudewater) και αναφέρεται από τον Κάρελ φαν Μάντερ (1604) ως ευυπόληπτος ζωγράφος την εποχή που ζούσε. Σύμφωνα με τον φαν Μάντερ ήταν πιθανότατα σύγχρονος του Γιαν βαν Άικ και ήταν δάσκαλος του Χέρτχεν τοτ Σιντ Γιανς, αν και γρήγορα τροποποίησε αυτή τη δήλωση μετά την αναφορά-μαρτυρία ενός ηλικιωμένου ονόματι Άλμπερτ Σίμονς (Albert Simonsz), που ήταν μαθητής του Γιαν Μόστερτ και ισχυρίστηκε ούτε αυτός ούτε ο Μόστερτ ούτε καν είχαν ακούσει για αυτόν τον Άουβάτερ ή τον Σιντ Γιανς. Ο φαν Μάντερ επαινεί ιδιαίτερα ένα πίνακα για Αγία ΤράπεζΑ από του Άλμπερτ φαν Αουβάτερ στην κύρια εκκλησία στο Χάρλεμ, την Γκρότεκερκ ή εκκλησία του Αγίου Μπάβο, που αναπαριστά τον Άγιο Πέτρο και τον Άγιο Παύλο, όπου οι μορφές είναι προσεκτικά και σωστά σχεδιασμένες και πλούσια χρωματισμένες. Ο φαν Μάντερ θέτει τον φαν Αουβάτερ ως ιδρυτή της σχολής ζωγραφικής του Χάρλεμ, καθιστώντας τον τον πρώτο σημαντικό Ολλανδό (σε αντίθεση με τουε Φλαμανδούς) καλλιτέχνη. Σύμφωνα με τον φαν Μάντερ, η τοπιογραφία ήταν η ιδιαίτερη ειδικότητα αυτής της ολλανδικής σχολήε, αν και κανένα από τα έργα του φαν Αουβάτερ που έχουν διασωθεί δεν δείχνει αυτή την τάση. Ο φαν Αουβάτερ φαίνεται να ήταν σύγχρονος του Ντίρικ Μπάουτς στα μέσα του 15ου αιώνα στο Χάρλεμ και ο Χέρτχεν τοτ Σιντ Γιανς πιθανόν να ήταν μαθητής του.

Ο φαν Μάντερ περιγράφει άλλον έναν πίνακα του φαν Αουβάτερ με πιο εκτεταμένη σύνθεση, την Ανάσταση του Λαζάρου, η οποία είχε μεταφερθεί από τους Ισπανούς στην Ισπανία μετά την πολιορκία του Χάρλεμ ως λάφυρο πολέμου, αλλά είδε αντίγραφό της , το οποίο πολύ θαύμαζε ο Μάαρτεν φαν Χέιμσκερκ . Αυτός ο πίνακας έχει ταυτοποιηθεί σήμερα και εκτίθεται στο Staatliche Museen στο Βερολίνο . Αυτή είναι η μόνη ευρέως αποδεκτή απόδοση πίνακα στον φαν Αουβάτερ, αν και πολλοί μελετητές τον αποδίδουν επίσης τον μικρό, αποσπασματικό Επικεφαλής Δωρητή στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη . Ο Μαξ Φριντλέντερ του απέδωσε επίσης τον πίνακα Η Παναγία με το Βρέφος (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, Νέα Υόρκη), αλλά αυτός ο πίνακας έχει επίσης συσχετιστεί με τα πρώτα έργα του Ντίρικ Μπάουτς (το Μητροπολιτικό Μουσείο το θεωρεί τώρα ως έργο ενός Γερμανού ζωγράφου που επηρεάστηκε από τη σχολή του Χάρλεμ). Λιγότερο πειστικά, ο Αλμπέρ Σατλέ (Albert Châtelet )προσθέτει ένα ζευγάρι φτερά Αγγέλων για βωμό με τους Αγίους Ιωάννη Πρόδρομο και Μιχαήλ (και τα δύο έργα σήμερα στην Capilla Real, Γρανάδα) ως έργο του φαν Αουβάτερ.

Σύμφωνα με το RKD ήταν επίσης γνωστός ως Albertus Veteraquinas,[1] και ο ιστορικός τέχνης WR Valentiner τον καθόρισε ως ταυτόσημο με τους ωγράφους που αποκαλουνται Δάσκαλος του Bellaert και Δάσκαλος του Tiburtine Sibyl .[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gerard David: purity of vision in an age of transition, κατάλογος έκθεσης από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (πλήρως διαθέσιμος online ως PDF), ο οποίος περιέχει υλικό για τον φαν Αουβάτερ (βλ. Ευρετήριο)