Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άκανθος (φυτό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Άκανθα)
Άκανθος (φυτό)

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Λαμιώδη (Lamiales)
Οικογένεια: Ακανθοειδή (Acanthaceae)
Γένος: Άκανθος (Acanthus)
L.
Είδη
Άκανθα η ακανθώδης
Άκανθα η απαλή

Η Άκανθος ή άκανθα (επιστ., Acanthus) είναι γένος αγριολούλουδων, πολύ συνηθισμένο στον μεσογειακό χώρο. Είναι πολυετές φυτό με περίοδο ανθοφορίας από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Αναπτύσσεται συνήθως σε χαμηλότερα υψόμετρα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Τα άνθη του φυτού αναπτύσσονται πάνω στον κεντρικό όρθιο βλαστό.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πιο κοινό είδος ακάνθου είναι η Άκανθος η ακανθώδης (Acanthus spinosus) που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο είδος. Έχει αγκαθωτά φύλα και λογχοειδή αγκάθια ανάμεσα στα άνθη της. Το ύψος του άνθους της φτάνει μέχρι τα 70 εκατοστά περίπου.[1]

Ο πιο εντυπωσιακός εκπρόσωπος του γένους Άκανθος είναι η Άκανθος η απαλή (Acanthus mollis). Είναι το ομορφότερο είδος ακάνθου και συχνά χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό. Δεν περιέχει αιχμηρά αγκάθια σε αντίθεση με την Άκανθα την ακανθώδη. Είναι πολύ διεσπαρμένο είδος στο λεκανοπέδιο της Αττικής και την άνοιξη εντοπίζεται σχεδόν σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους. Από αυτό το είδος Άκανθας μάλιστα αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για το κορινθιακό κιονόκρανο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tan, Kit, Panitsa, M., Kofinas, G. (2023). «The genus Acanthus (Acanthaceae) in Greece.». Phytologia Balcanica, 29 (1): 87-96. -- ISSN 1310-7771 (print), 1314-0027 (online).. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αγριολούλουδα της Ελλάδας - Εκδόσεις Mediterraneo ISBN 960-8227-71-2

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]