Άθανις ο Συρακούσιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άθανις ο Συρακούσιος
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Συρακούσες
Θάνατος4ος αιώνας π.Χ.
ΥπηκοότηταΣυρακούσες
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταιστορικός και συγγραφέας

Ο Άθανις ή Αθάνας[1] ήταν ιστορικός συγγραφέας του 4ου π.Χ. αιώνα από τις Συρακούσες.

Έγραψε, σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη,[2] ένα έργο δεκατριών βιβλίων στο οποίο εξιστορούσε τα γεγονότα της εποχής του Δίωνος. Το έργο, όπως αναφέρει ο Αθήναιος, έφερε τον τίτλο "Σικελικά". [3] Στο πρώτο βιβλίο ο Άθανις περιέγραφε περιληπτικά τα τελευταία επτά χρόνια της βασιλείας του Διονυσίου Β΄ του Νεοτέρου, αρχίζοντας από το χρονικό σημείο που σταματούσε το ομότιτλο ημιτελές έργο του συμπατριώτη του Φιλίστου. Η ιστορία του τελείωνε, όπως πιθανολογείται, με τον θάνατο του Τιμολέοντος στο 13ο βιβλίο. Διασώθηκαν τρία μόνον αποσπάσματα που αναφέρονται από τον Αθήναιο και τον Πλούταρχο. [4]

Ο Άθανις συμμετείχε στις εμφύλιες διαμάχες των Συρακουσών ως πολιτικός φίλος και συνεργάτης του Ηρακλείδη και αντίπαλος του Δίωνος. [5] Οι πολιτικές του απόψεις και η εχθρότητά του απέναντι στον Δίωνα προφανώς αντανακλώντο και στο ιστορικό του έργο. Εικάζεται ότι οι αρνητικές κρίσεις για τον Δίωνα που υιοθετεί ο Ρωμαίος βιογράφος του Κορνήλιος Νέπως προέρχονται μάλλον όλες από το έργο του Αθάνιος, μολονότι ο ίδιος ο Νέπως δεν τον κατονομάζει στις πηγές του. [6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αναφέρεται ως Αθάνας από τον Διόδωρο, ως Άθανις από τον Πλούταρχο και τον Αθήναιο και ως Άθηνις από τον Στέφανο Βυζάντιο.
  2. Διόδωρος ο Σικελιώτης, Ιστορική Βιβλιοθήκη, 15.9.4 (Τῶν δὲ συγγραφέων ᾿Αθάνας ὁ Συρακόσιος τῶν περὶ Δίωνα πράξεων ἐντεῦθεν ἀρξάμενος ἔγραψε μὲν βύβλους τρισκαίδεκα, προανέλαβε δὲ τὸν ἄγραφον χρόνον ἐτῶν ἑπτὰ ἀπὸ τῆς Φιλίστου συντάξεως ἐν μιᾷ βύβλῳ, καὶ διελθὼν τὰς πράξεις ἐν κεφαλαίοις συνεχῆ τὴν ἱστορίαν ἐποίησεν).
  3. Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί, III.54 (Ἄθανις δ᾽ ἐν α΄ Σικελικῶν ...).
  4. Μüller, Fragmenta historicorum Graecorum (1841), τόμος II, σελ. 81. Athanas
  5. Στέφανος Βυζάντιος, λήμμα Δύμη (προστάται δὲ τῆς πόλεως ἦσαν τῶν μὲν Συρακοσίων Ἄθηνις καὶ Ἡρακλείδης, τῶν δὲ μισθοφόρων Ἀρχέλαος ὁ Δυμαῖος).
  6. L. J. Sanders, The Legend of Dion, κεφ. "The Partisan Tradition 1: Philistus and Athanis", 2008. google books