Άγρια Μεραρχία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Στρατιώτες Καρατσάι της Άγριας Μεραρχίας το 1917.

Η Αυτόχθων Έφιππη Μεραρχία Καυκάσου (Ρωσικά:Кавказская туземная конная дивизия), ή Άγρια Μεραρχία (Ρωσικά: Дикая дивизия) ήταν μεραρχία ιππικού του Αυτοκρατορικού Ρωσικού Στρατού, που σχηματίστηκε το 1914. Αποτελείτο από εθελοντές από την Τσετσενία, Ινγκουσετία, Καρατσάι, Κιρκασία, Καμπάρντα, Αζερμπαϊτζάν, Νταγκεστάν και κάποιους από Οσετία, Αρμενία, Γεωργία, Αμπχαζία, Αντιάρα. Πήρε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διοικούμενη από Ρώσο στρατηγό, τον Μέγα Δούκα Μιχαήλ Αλεξανδρόβιτς Ροναμόφ, αδελφό του Τσάρου Νικολάου Β΄.[1]

Κατά την Ρωσική Επανάσταση του 1917 η Άγρια Μεραρχία παρέμεινε πιστή στη Ρωσική Προσωρινή Κυβέρνηση. Η μεραρχία διαλύθηκε το 1918.

Το πραξικόπημα Κορνίλοφ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με διαταγή του Στρατηγού Αλεξάντρ Κρίμοφ, διοικητής του 3ου Σώματος Ιππικού, ο διοικητής της μεραρχίας Στρατηγός Ντμίτρι Μπαγκράτιον και οι αξιωματικοί του αντέδρασαν στην υποτιθέμενη εξέγερση από Γερμανούς πράκτορες στην Πετρούπολη με μετεγκατάσταση από το μέτωπο του πολέμου στην Πετρούπολη κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος Κορνίλοφ. Ωστόσο, οι Μουσουλμάνοι εκπρόσωποι του Σοβιέτ της Πετρούπολης, εικονικά μέλη της Ρωσικής Συντακτικής Συνέλευσης, έφθασαν στην Μεραρχία κατευθείαν από την πρωτεύουσα και όχι μόνο διέλυσαν τις φήμες για εξέγερση, αλλά απόδειξαν με έγγραφα ότι ο ίδιος ο Στρατηγός Κορνίλοφ ήταν ένας στασιαστής που οδηγεί τα στρατεύματά του κατά της κυβέρνησης.

Ανάμεσα σε αυτούς τους αντιπροσώπους ήταν κάποιοι γνωστοί Μουσουλμάνοι, όπως ο εγγονός του Ιμάμ Σαμίλ. Γι’ αυτό τον λόγο δεν συνελήφθησαν, μια απόφαση που ήταν ενάντια στις επιθυμίες των αξιωματικών του Κρίμοβ. Μια τέτοια σύλληψη θα ήταν παραβίαση των εθίμων φιλοξενίας της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν. Αδυνατώντας να εκτελέσει την διαταγή, ο διοικητής της μεραρχίας Κρίμοβ αυτοκτόνησε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μέγας Δούκας Μιχαήλ Αλεξανδρόβιτς. «"I returned to Russia to command the "Wild Division" in World War I. The Wild Division was all-volunteer, and was made up of Muslims from the Caucasus region. I was very popular with my men."». glintofgold.org. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2016.