Άγιος Μιχαήλ ο Μαυροειδής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Μιχαήλ ο Μαυροειδής
Εορτασμός17 Φεβρουαρίου

Ο Άγιος Μιχαήλ ο Μαυροειδής υπήρξε νεομάρτυρας, ο οποίος έζησε και μαρτύρησε το 1493 στην Αδριανούπολη της Θράκης και τιμάται στις 17 Φεβρουαρίου.[1][2]


Ο Άγιος Μιχαήλ ο Μαυροειδής ήταν ένας από τους επιφανείς και πλούσιους κατοίκους της Αδριανούπολης της Θράκης. Συκοφαντήθηκε από φανατικούς Τούρκους στον δικαστή της πόλης ότι περιφρόνησε το όνομα του θεού τους. Προς στιγμή ο Μιχαήλ απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία. Ωστόσο, οι συκοφαντούντες απείλησαν το δικαστή ότι θα τον καταγγείλουν στο Σουλτάνο. Από φόβο, ο δικαστής διέταξε τη φυλάκιση του Μιχαήλ, ο οποίος παρέμεινε ακλόνητος στη χριστιανική του πίστη, ακόμα κι αν ο δικαστής προσπάθησε να τον κάνει να αλλάξει γνώμη με κολακείες. Τελικά, αποκεφαλίστηκε στις 17 Φεβρουαρίου , στα τέλη του 15ου αιώνα (μία πηγή[3]αναφέρει το έτος 1490), και το τίμιο σώμα του κάηκε.

Αναφέρεται ως προστάτης των ζαχαροπλαστών, λόγω του επαγγέλματός του ως αρτοπώλη[4][5] και αλλού των αρτοποιών[6].

Η μνήμη του νεομάρτυρος Αγίου Μιχαήλ του Μαυροειδή, του Αδριανουπολίτου, τιμάται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων στην Ορεστιάδα, όπου φυλάσσεται και απότμημα του ιερού λειψάνου του.[7] Επίσης τμήμα ιερού λειψάνου του αγίου φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό Ναό Κομοτήνης και παρεκκλήσιό του βρίσκεται στην Μονή Οσίου Μαξίμου Καυσοκαλύβη Ροδόπης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή Ζωής, άγιοι που εορτάζουν στις 17 Φεβρουαρίου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]