Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άγιος Εφραίμ ο νεομάρτυρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Άγιος Εφραίμ της Νέας Μάκρης)
Άγιος Εφραίμ ο νεομάρτυρας
Ο Άγιος Εφραίμ της Νέας Μάκρης
Γέννηση14 Σεπτεμβρίου 1384
Τρίκαλα, Θεσσαλίας
Κοίμηση5 Μαΐου 1426 (41 ετών)
Όρος Αμώμων Νέα Μάκρη Αττικής Ελλάδα
Αναγνώριση
Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Τιμάται απόΑνατολική Ορθόδοξη Εκκλησία
Αγιοκατάταξη11 Μαρτίου 2011
από το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Μείζον ιερόΙερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίου Εφραίμ στο όρος Αμώμων Αττικής
Εορτασμός18 Μαΐου (Γρηγοριανό ημερολόγιο), 5 Μαΐου (Ιουλιανό ημερολόγιο)
Σύμβολαμοναχικός σκούφος
Σημαντικές ημερομηνίες3 Ιανουαρίου 1950 ανακομιδή λειψάνων
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άγιος Εφραίμ (14 Σεπτεμβρίου 1384 - 5 Μαΐου 1426) είναι ένας από τους νεοφανείς αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η μνήμη του τιμάται στις 5 Μαΐου και η ανακομιδή των λειψάνων του στις 3 Ιανουαρίου.

Ο Άγιος Εφραίμ απεικονίζεται στην ορθόδοξη εικονογραφία ως μια λεπτή, ασκητική φιγούρα με μαύρα μαλλιά και γένια, ντυμένη με τα μαύρα άμφια ενός μοναχού.

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βιογραφικά του στοιχεία αντλούνται από μια σειρά από οράματα που είχε η μοναχή Μακαρία Δεσύπρη το 1950. Σύμφωνα με αυτά[1], ο Άγιος Εφραίμ γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1384 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Το κοσμικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Μόρφης. Εκάρη μοναχός, πήρε το μοναστικό όνομα Εφραίμ και εγκαταστάθηκε στην Αττική για να ζήσει στην τότε Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο όρος Αμώμων. Το 1424 το μοναστήρι καταστράφηκε από επιδρομές οθωμανικών στρατευμάτων. Ο Εφραίμ δραπέτευσε και έζησε για έναν ακόμη χρόνο ως ερημίτης ανάμεσα στα ερείπια του μοναστηριού. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1425 αιχμαλωτίστηκε σε άλλη τουρκική επιδρομή. Κρατήθηκε αιχμάλωτος και βασανίστηκε για περισσότερους από οκτώ μήνες, ώσπου τελικά βασανίστηκε μέχρι θανάτου στις 5 Μαΐου 1426. Μια μουριά, που πιστεύεται ότι ήταν αυτή στην οποία κρεμάστηκε ο άγιος, παρουσιάζεται σήμερα ως αντικείμενο λατρείας μέσα στο ανακαινισμένο μοναστήρι.

Στις 11 Μαρτίου 2011, με επιστολή του προς την Εκκλησία της Ελλάδος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενημέρωσε ότι «υπό της εν Κωνσταντινουπόλει Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, συνωδά τη κρατούση πράξει και τάξει της Αγίας ημών Εκκλησίας, ανεγράφη προσφάτως εν ταις Αγιολογικαίς δέλτοις της Εκκλησίας ο Άγιος Ένδοξος Οσιομάρτυς Εφραίμ ο νέος, ο εν τω όρει των Αμώμων μαρτυρικώς τελειωθείς, της μνήμης αυτού τελουμένης τη ε Μαΐου εκάστου έτους, της δε ευρέσεως των λειψάνων αυτού εορταζομένης τη γ Ἰανουαρίου εκάστου έτους, εκδοθείσης επί τούτω Πατριαρχικής και Συνοδική Πράξεως».[2] Σε συνεδρίασή της, στις 29 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε, επίσης, να συμπεριλάβει τον Άγιο Εφραίμ τον νεομάρτυρα στο εορτολόγιο του Πατριαρχείου Μόσχας.[3]

Το μοναστήρι της Νέας Μάκρης, το κέντρο της λατρείας του αγίου και της θαυματουργίας του, είναι πλέον πολυσύχναστος τόπος προσκυνήματος που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, κυρίως ανθρώπους που προσεύχονται για θεραπεία ασθενειών.

Στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, από όπου ήταν η καταγωγή του, γίνεται πανήγυρις στον Ιερό ναό Αγίου Στεφάνου όπου, σύμφωνα με την παράδοση, βρισκόταν απέναντι στο πατρικό του.

Η λάρνακα με τα ιερά λείψανα του αγίου βρίσκεται στην Μονή Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης. Επίσης, αποτμήματα του λειψάνου του Αγίου φυλάσσονται:

  1. "Η ΜΟΝΑΧΗ ΜΑΚΑΡΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΦΡΑΙΜ", Βίντεο youtube
  2. «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ : Ανακοινωθέντα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος». www.ecclesia.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2019. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Имя преподобномученика Ефрема Нового включено в месяцеслов Русской Православной Церкви». patriarchia.ru. 29 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2024. 
  4. Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ ΙΕΡΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΝΕΟΦΑΝΟΥΣ, Ιερά Μητρόπολις Θήρας, 2/8/2024