Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άγιος Ακουιλίνος του Μιλάνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Ακουιλίνος του Μιλάνο
Γέννηση10ος αιώνας
Βύρτσμπουργκ
Κοίμηση1015
Μιλάνο
Εορτασμός29 Ιανουαρίου

Ο Ακουιλίνο, γνωστός και ως Ακουιλίνο του Μιλάνο ή Ακουιλίνο της Κολωνίας (Βύρτσμπουργκ, ... – Μιλάνο, περίπου 1015 μ. Χ.), υπήρξε ιεροκήρυκας και ιερέας - τιμάται ως Άγιος και Μάρτυρας από την Καθολική Εκκλησία.

Carlo Urbini, Ανακάλυψη του σώματος του Sant'Aquilino (1489)
Λειψανοθήκη του Αγίου Aquilino στο Würzburg

Οι πληροφορίες γι' αυτόν δεν είναι επιβεβαιωμένες και υπάρχει πληθώρα Αγίων και Μαρτύρων με το ίδιο όνομα. Γεννήθηκε σε μια αριστοκρατική οικογένεια αιρετικών, στο Χέρμπιπολι (Βύρτσμπουργκ της Βαυαρίας). Σπούδασε θεολογία στην Κολωνία Αγριππίνα (Κολωνία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας) για να ξεφύγει από την οικογένειά του και έγινε ιερέας. Μετά το θάνατο του Επισκόπου, του προσφέρθηκε η έδρα της Κολωνίας, την οποία αρνήθηκε για να αφοσιωθεί στο κήρυγμα.


Στη συνέχεια, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου αφοσιώθηκε στην φροντίδα των ασθενών ενω παραλληλα αρνήθηκε ξανα την προσφορά του επισκοπικού θώκου. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Ιταλία, στην Παβία, για να κηρύξει εναντίον των Καθαρών, και αργότερα στο Μιλάνο, στην εκκλησία του San Lorenzo.

Σύμφωνα με την παράδοση, σκοτώθηκε από τους Καθαρούς) γύρω στο 1015 μ.Χ., μαζί με έναν σύντροφό του ονόματι Costanzo, κοντά στην Porta Ticinese της Via della Palla.

Αβεβαιότητες των πηγών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπολλάντ χρονολογεί την άφιξη του Ακουιλίνο στην Ιταλία το 489 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Θεοδώριχου (454 - 526 μ. Χ.), και την χρονολογία του θανάτου του στο 526 μ.Χ., ημερομηνία που συνάδει με τη μεταστροφή των Λογγοβάρδων από τον Αρειανισμό στον Καθολικισμό, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Θεοδελίνδη (π. 627 μ.Χ.). Δύναται να πρόκειται για διαφορετικά πρόσωπα που έζησαν και πέθαναν σε διαφορετικές περιόδους.

Ο Ακουιλίνο τιμάται από τους Καθολικούς ως άγιος στις 29 Ιανουαρίου και είναι ο προστάτης Άγιος των αχθοφόρων, καθώς το σώμα του βρέθηκε από αχθοφόρους και απεικονίζεται με ένα σπαθί καρφωμένο στο λαιμό του.

Στο Μιλάνο, την ημέρα του θανάτου του τιμάται από την πομπή των αχθοφόρων Balla, που οργανώθηκε από την ομώνυμη αδελφότητα.


  1. (Αγγλικά)H.Musurillo "Acts of the Christian Martyrs: Introduction, Texts and Translations", 1972 Oxford Clarendon Press.
  2. (Αγγλικά)M.Bunson "Encyclopedia of Saints - revised" 2003 [νεκρός σύνδεσμος]
  3. (Αγγλικά)Monaci Benedettini "Book of the Saints" on-line
  4. (Λιθουανικά) Jean Bolland "Acta Sanctorum" 1643 in "documenta catholica omnia" on-line e in inglese a pagamento on-line edito dalla Societe des Bollandistes Αρχειοθετήθηκε 2011-05-29 στο Wayback Machine.
  5. Aquilino di Milano, in Santi, beati e testimoni - Enciclopedia dei santi, santiebeati.it.
  6. (Αγγλικά)Catholic.org
  7. (Αγγλικά)W.Stokes "The Martyrology of Oengus the Culdee" on-line Henry Breadshow Society Londra 1905

Η πηγή των περισσότερων είναι οι πρόσφατες εργασίες των Gabriele Pennotto, Generalis totius sacri Ordinis Clericorum Canonic.rum historia tripartita cuius in prima parte de clericali sanctissimi p. Augustini instituto, & habitu. In secunda de origin, procursuque totius Ordinis Canonicorum Regularium. Στο tertia de Congreg. Κανονική. Saluatoris Lateraneii locupletissime disseritur . 1624 Ρώμη - "Typographia Camerae Apostolicae"