Άγγελος (ψάρι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγγελος

Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Τάξη: Squatiniformes
Οικογένεια: Squatinidae
Γένος: Squatina
Είδος: S. squatina
Διώνυμο
Squatina squatina
(Linnaeus, 1758)

Πρώην κατανομή του είδους

Ο Άγγελος (Squatina squatina) είναι ένα είδος καρχαρία της οικογένειας των σκουατινίδων, το οποίο ήταν ευρέως διαδεδομένο στο βορειοανατολικό Ατλαντικό. Καλά προσαρμοσμένο ώστε να καμουφλάρεται στο θαλάσσιο πυθμένα, έχει επίπεδο σώμα με μεγενθυμένα θωρακικά και πυελικά πτερύγια, με αποτέλεσμα να μοιάζει πολύ με σαλάχι. Το είδος αναγνωρίζεται από το πλατύ και σχετικά άκαμπτο σώμα, κωνικά ρουθούνια, ράχη χωρίς αγκάθια (στα ενήλικα) και γκρι ή καφέ χρωματισμό της ράχης, με ένα μοτίβο ανοιχτόχρωμων και σκούρων κηλίδων, οι οποίες είναι πιο έντονες στα νεαρά ζώα. Φτάνει σε μήκος τα 2,4 μέτρα και βάρος τα 80 κιλά.

Όπως και τα άλλα ζώα της οικογένειάς του, είναι νυκτόβιος θηρευτής με ενέδρα που θάβεται στα ιζήματα και περιμένει τη λεία του, συνήθως βενθικούς οστεϊχθύς, καθώς και σαλάχια και ασπόνδυλα. Είναι ωοζωοτόκα, με το θηλυκό να γεννά 7 με 25 μικρά τη φορά. Είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο, αλλά αν προκληθεί θα δαγκώσει. Το ψάρι αλιεύεται ως τροφή τουλάχιστον από την Αρχαία Ελλάδα. Από τα μέσα του 20ού αιώνα το είδος υπεραλιεύεται εντατικά ως παρεμπίπτον αλίευμα, ιδίως στο βόρειο άκρο της κατανομής του, όπου έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Η IUCN το αναφέρει στα είδη που κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό.

Στα ελληνικά, ο άγγελος είναι γνωστός επίσης ως αγγελόψαρο, ρίνα, βιολί και βιολόψαρο, ονόματα με τα οποία είναι γνωστά και τα υπόλοιπα είδη της οικογένειας. Στα αγγλικά είναι γνωστό ως angelshark, που σημαίνει αγγελοκαρχαρίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Morey, G., F. Serena, C. Mancusi, S.L. Fowler, F. Dipper, and J. Ellis (2006). Squatina squatina. 2008 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2008. Ανακτήθηκε July 7, 2009.