Άβιβος της Εδέσσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άγιος Άβιβος της Εδέσσης
Abibus of Edessa (Menologion of Basil II).jpg
Μάρτυρας, διάκονος
Γέννησηπερ. 300
Έδεσσα Μεσοποταμίας
Κοίμηση322
Έδεσσα Μεσοποταμίας
Τιμάται απόΟρθόδοξη Εκκλησία,
Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εορτασμός2 Δεκεμβρίου

Με το όνομα Άβιβος αναφέρεται μεταξύ άλλων 5 Χριστιανών αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Άβιβος της Εδέσσης, γνωστός και ως Άβιβος ο Νέος (λατ. Habibus, περ. 300 – 322 μ.Χ.), που μαρτύρησε στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας (τη σημερινή Σανλιούρφα της Τουρκίας) την εποχή του Αυτοκράτορα Λικινίου.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άβιβος γεννήθηκε στην Έδεσσα και χειροτονήθηκε διάκονος. Ως διάκονος, υπηρετούσε στην κωμόπολη Θαλσή ή Θαλσεΐ, αλλά περιερχόταν τα χωριά και διάβαζε στους κατοίκους την Αγία Γραφή. Ο Αυτοκράτορας διέταξε έτσι τη σύλληψη του Αβίβου για τη «μετά ζήλου» διάδοση του Χριστιανισμού.[1] Ο διάκονος εμφανίσθηκε μόνος του στις αρχές, μη θέλοντας να υποφέρει κάποιος άλλος Χριστιανός κατά τις έρευνες για την ανακάλυψή του.[2] Καταδικάσθηκε να καεί ζωντανός.[3] Ο μάρτυρας μπήκε μόνος του στη φωτιά. Μετά την κατάσβεση της πυράς, το σώμα του βρέθηκε αδιάφθορο από τη μητέρα του και συγγενείς. Σύμφωνα με τους συναξαριστές, οι Χριστιανοί της περιοχής πήραν τη σορό του και την έθαψαν μαζί με εκείνα των μαρτύρων Γουρίου και Σαμωνά στην τοποθεσία Βηθελακικλά. Μαζί με αυτούς τιμάται η μνήμη του Αβίβου στις 15 Νοεμβρίου, ενώ τιμάται και ξεχωριστά στις 2 Δεκεμβρίου.[4]

Στο παλαιό συριακό μαρτυρολόγιο ο Άγιος Άβιβος εορτάζεται στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του μόνο στις 15 Νοεμβρίου, μετά των Γουρίου και Σαμωνά.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bishop Grigorios of Mesaoria. «Memory of Holy Martyrs and Confessors Gurias, Samonas, and Abibus of Edessa», Orthodox Times, November 15, 2019
  2. Holy Martyrs and Confessors Gurias, Samonas and Abibus, of Edessa Retrieved on 20 Feb 2018
  3. Monks of Ramsgate. "Abibus". Book of Saints, 1921. CatholicSaints.Info. 2 September 2016 Αυτό το λήμμα περιλαμβάνει κείμενο από αυτή την πηγή, που είναι κοινό κτήμα.
  4. Great Synaxaristes: (Greek) Ὁ Ἅγιος Ἄβιβος ὁ Μάρτυρας ὁ νέος. 2 Δεκεμβρίου. ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ.]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Holweck, F.G.: A Biographical Dictionary of the Saints, B. Herder Book Co., St. Louis 1924

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]