Škoda Tudor
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Το Škoda Tudor ήταν ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο (concept car) από την τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία Škoda Auto. Παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο του 2002, ως μια 2-πορτη σπορ coupé εκδοχή της πρώτης γενιάς του σεντάν Škoda Superb, και προσέλκυσε την προσοχή του Τύπου και του κοινού. Σημειωτέον ότι το Superb αποτελεί διαχρονικά την ναυαρχίδα της παλέτας της εταιρείας από την έναρξη της παραγωγής του, τον Δεκέμβριο του 2001, ενώ στα τέλη του 2023 θα παρουσιαστεί η τέταρτη γενιά του.
Κατά την παρουσίαση του Tudor, λόγω της θερμής υποδοχής του από το κοινό, ανακοινώθηκε ότι υπήρχαν κάποιες πιθανότητες να μπει στην παραγωγή, αλλά τελικώς αποφασίστηκε ότι το ίματζ της Škoda δεν ήταν, τότε ακόμα, επαρκώς ισχυρό για την συγκεκριμένη κατηγορία και θα ήταν πολύ δύσκολο να ανταγωνιστεί εταιρείες υψηλού κύρους στα 2-πορτα πολυτελή κουπέ. Γενικώς όμως, το αυτοκίνητο ήταν αποτέλεσμα όχι τόσο της επιθυμίας δημιουργίας ενός αυτοκινήτου κουπέ για τη Σκόντα, αλλά κυρίως μια άσκηση σχεδιασμού από τον υπεύθυνο εξέλιξης της εταιρείας Βίλφριντ Μπόκελμαν με αποδέκτες τους σχεδιαστές της εταιρείας. Το όχημα σχεδιάστηκε από τον Ζντένεκ Τσιμπούλκα, ενώ αργότερα εκλάπη από μια έκθεση αυτοκινήτων στην Ινδία και βρέθηκε λίγους μήνες μετά από την τοπική αστυνομία. Σήμερα το όχημα βρίσκεται στο μουσείο της Σκόντα.[1]
Με το ίδιο όνομα, μεταξύ του 1946 και του 1952, υπήρξαν και δύο μοντέλα παραγωγής από την Škoda Auto, και συγκεκριμένα οι 2-πορτες εκδοχές των διαδοχικών Škoda 1101 και Škoda 1102, τόσο τα κουπέ, όσο και τα καμπριολέ. Κατά συνέπεια, το μοντέλο του έτους 2002 έλαβε το όνομά του από τα πρώτα γνήσια κουπέ αυτοκίνητα στην ιστορία της μάρκας.
Αισθητική
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η εξωτερική αισθητική του Škoda Tudor του 2002 είχε βασιστεί σε αυτήν του αρχικού Škoda Superb του 2001, αλλά με πιο σπορ επιμέρους σχεδιαστικά στοιχεία, που του προσέδιδαν έναν σαφώς πιο έντονο δυναμισμό. Την αίσθηση αυτή συμπλήρωναν στο σαλόνι του Tudor το τριάκτινο σπορ τιμόνι και τα σχεδόν αγωνιστικής εμφάνισης κυκλικά όργανα στον ελκυστικό πίνακα οργάνων, που έφερε μάλιστα ταχύμετρο με μέγιστη ένδειξη τα 280 km/h. Επίσης, το ταχύμετρο και το στροφόμετρο του μοντέλου είχαν στην εξωτερική τους περιφέρεια ένα οδοντωτό σχήμα με επένδυση από χρώμιο, που θύμιζε γρανάζια ρολογιού.
Τεχνικά στοιχεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πρωτότυπο Tudor έφερε στάνταρ όλα τα στοιχεία εξοπλισμού του Superb. Επιπρόσθετα, το δερμάτινο σαλόνι ήταν ακόμα υψηλότερης ποιότητας, είχε πινελιές από αλουμίνιο στο ταμπλό, καθώς και τον κορυφαίο βενζινοκινητήρα 2.8 λίτρων V6 24-βάλβιδο, ισχύος 193 hp, της κορυφαίας έκδοσης του Superb πρώτης γενιάς, ενώ και το ύψος της ανάρτησης είχε εμφανώς μειωθεί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σπορ κουπέ πολυτελείας.
- Κινητήρας : 2.771 cm³ V6 και 24-βάλβιδος, βενζίνης
- Μέγιστη ισχύς : 193 hp (142 kW) στις 6.000 στροφές το λεπτό
- Μέγιστη ροπή : 279 N·m στις 3.200 στροφές το λεπτό
- Κιβώτιο ταχυτήτων : 5-τάχυτο μηχανικό
- Επιτάχυνση 0-100 km/h : 7,9 δευτερόλεπτα
- Τελική ταχύτητα : 237 χιλιόμετρα την ώρα
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Η ιστορία του ενός και μοναδικού Škoda Tudor». NewsAuto.gr (στα Αγγλικά). 1 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2022.