Άνω τελεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ·)

Η άνω τελεία ( · ) είναι το σημείο στίξης που χρησιμοποιείται για να διαχωρίσει δύο προτάσεις στενού νοηματικού συνδέσμου μέσα σε μία φράση.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η άνω τελεία χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον στενό νοηματικό σύνδεσμο δύο προτάσεων· αποτελώντας διακοπή μεγαλύτερη του κόμματος, αλλά μικρότερη της τελείας. Μέσα σε μία φράση μπορεί να διαχωρίσει δύο προτάσεις όπου η δεύτερη επεξηγεί την πρώτη ή αποτελεί μία αντίθεση. Την άνω τελεία ακολουθεί λέξη που δε γράφεται με κεφαλαίο αρχικό γράμμα.

Σε πολλές ξένες γλώσσες, η σημείωση της άνω τελείας γίνεται με το ελληνικό ερωτηματικό (;).

Πληκτρολόγια υπολογιστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ελληνικό πληκτρολόγιο (είτε πραγματικό είτε εικονικό) δεν υπάρχει πλήκτρο αποκλειστικά για την άνω τελεία (·) και για την εισαγωγή της πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός πλήκτρων:

Λειτουργικά Συστήματα Microsoft Windows[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόγραμμα Microsoft Word[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Τα «μονοτονικό»/«πολυτονικό» παραπάνω αφορούν τις επιλογές πληκτρολογίου του χρήστη από τον κατάλογο γλωσσών που παρέχουν τα Windows - δεν αφορούν την (εξωτερική ή εικονική) συσκευή του πληκτρολογίου.
  2. Αντίθετα, τα Alt+0903, Alt+0183 και Alt+ Shift+] αφορούν ακριβώς τα πλήκτρα στην (εξωτερική ή εικονική) συσκευή του πληκτρολογίου. Επιπλέον, τα πλήκτρα των αριθμών θα πρέπει να είναι αυτά που αντιστοιχούν στο αριθμητικό πληκτρολόγιο της συσκευής - εφόσον αυτή διαθέτει τέτοιο.

Άλλα Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παραπάνω μέθοδοι, κατά κανόνα, δεν λειτουργούν με τα άλλα προγράμματα των Windows ή όταν δεν διαθέτει συσκευή πληκτρολογίου με ξεχωριστό αριθμητικό πληκτρολόγιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρήστης έχει τις εξής επιλογές:

  1. Να αναζητήσει και να επιλέξει το χαρακτήρα της άνω τελείας από το πρόγραμμα Character Map των Windows από την επιθυμητή γραμματοσειρά. Για να το επιτύχει αυτό, επιλέγει το κουτί για τις προχωρημένες επιλογές κάτω αριστερά στο παράθυρο και στη συνέχεια, επιλέγει το σύνολο χαρακτήρων Unicode από τα διαθέσιμα και στο κουτί δίπλα του εισάγει τον αριθμό 387 για να κάνει την αναζήτηση. Η μέθοδος αυτή έχει το μειονέκτημα ότι ο αριθμός αυτός δεν αντιστοιχεί πάντα στην άνω τελεία σε όλες τις διαθέσιμες γραμματοσειρές.
  2. Να δοκιμάσει να εισαγάγει και να επιλέξει την άνω τελεία από το πρόγραμμα Microsoft Wordpad. Για να το επιτύχει αυτό, ανοίγει ένα νέο κείμενο με το Microsoft Wordpad, επιλέγει την επιθυμητή γραμματοσειρά και στη συνέχεια, εντός του κειμένου, πληκτρολογεί τον αριθμό 387 ακολουθούμενο από το πλήκτρο Alt και το ελληνικό γράμμα χ ή το λατινικό γράμμα x. Η μέθοδος αυτή έχει και αυτή το μειονέκτημα ότι ο αριθμός αυτός δεν αντιστοιχεί πάντα στην άνω τελεία σε όλες τις διαθέσιμες γραμματοσειρές.

Λειτουργικά Συστήματα Mac OS X και Linux[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρησιμοποιείται ο συνδυασμός AltGr+Q.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλα δύσκολα σημεία στίξης για τα ελληνικά πληκτρολόγια:

Παραπομπές - Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την άνω τελεία:

Γενικά για τη χρήση των σημείων στίξης