Η κρύπτη των Καπουτσίνων (μυθιστόρημα): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων
Νέα σελίδα: thumb|right|Η Εκκλησία των Καπουτσίνων, όπου βρίσκεται και η αντίστοιχη κρύπτη '''Η κ... |
(Καμία διαφορά)
|
Έκδοση από την 15:48, 2 Δεκεμβρίου 2017
Η κρύπτη των Καπουτσίνων, (γερμ. Kapuzinergruft), είναι μυθιστόρημα του γερμανο-εβραίου λογοτέχνη Γιόζεφ Ροτ, δημοσιευμένο το 1938. Το μυθιστόρημα, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο, συνέχεια του γνωστότερου ίσως μυθιστορήματός του, «Το εμβατήριο Ραντέτσκυ», αφού ήρωας του έργου είναι και εδώ, ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειας των φον Τρόττα.
Το μυθιστόρημα εκδόθηκε από τον Γερμανό αυτοεξόριστο εκδότη στην Ολλανδία, De Gemeenschap, μέσα σε μια ατμόσφαιρα φόβου και βιασύνης, ο Χίτλερ είχε ήδη εισβάλλει στην Αυστρία, ενώ το τελευταίο μέρος, το οποίο ο Ροθ έγραφε μέχρι και τον Μάρτιο του 1938, προ-δημοσιεύτηκε στο φιλολογικό περιοδικό "Das Neue Tage-Buch" που ήδη εξέδιδε ο De Gemeenschap, στις 23 Απριλίου του 1938 με τίτλο "Der schwarze Freitag", («Η μαύρη Παρασκευή»). [1]
Το έργο, είναι και αυτό μια ελεγεία για για την χαμένη Αυστροουγγρική αυτοκρατορία. Ο Ροτ, στο προτελευταίο του αυτό έργο, θρηνεί για την απώλεια της μοναρχικής αυτοκρατορίας, για τον ενταφιασμό του μοναρχισμού (φανατικός υποστηρικτής του οποίου υπήρξε στην ώριμη ηλικία του), ο οποίος συμβολικά, είναι θαμμένος στην κρύπτη των Καπουτσίνων, στην Εκκλησία των Καπουτσίνων της Βιέννης, [2] μαζί με το σώμα του Φραγκίσκου Ιωσήφ.