Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμφιθέα Παλαιού Φαλήρου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Διόρθωση παλαιάς ονομασίας σε Ξηροτάγαρο (αντί Ξηροτάγανος που είχε αναγραφεί αρχικά)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η Αμφιθέα είναι συνοικία στο Παλαιό Φάληρο.
Η Αμφιθέα είναι συνοικία στο Παλαιό Φάληρο.


Η περιοχή εκτείνεται από την οδό Αχιλλέως μέχρι την [[Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού|Λεωφόρο Συγγρού]] και από την Παλαιά [[Λεωφόρος Ποσειδώνος|Λεωφόρο Ποσειδώνος]] μέχρι την οδό Παμφυλίας . Η Αμφιθέα ονομάστηκε μάλλον έτσι λόγω της θέας που αντικρίζει κανείς σε αυτήν την περιοχή καθώς βλέπεις όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής σε όλο του το πλάτος . Άλλες ονομασίες της περιοχής παλαιότερα ήταν Βουρλοπόταμος ή Ξηροτάγανος . Η Αμφιθέα είναι γνωστή για τα πολυάριθμα εστιατόρια της καθώς και για το πράσινο που υπάρχει στην περιοχή κάνοντάς την να είναι ένας από τους "πνεύμονες" της Αττικής. Την περιοχή διασχίζει η Λεωφόρος Αμφιθέας η οποία έχει πάρει το όνομα της από την συνοικία . Η Λεωφόρος Αμφιθέας εκτείνεται από το [[ρέμα της Πικροδάφνης]] μέχρι την Λεωφόρο Συγγρού.
Η περιοχή εκτείνεται από την οδό Αχιλλέως μέχρι την [[Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού|Λεωφόρο Συγγρού]] και από την Παλαιά [[Λεωφόρος Ποσειδώνος|Λεωφόρο Ποσειδώνος]] μέχρι την οδό Παμφυλίας . Η Αμφιθέα ονομάστηκε μάλλον έτσι λόγω της θέας που αντικρίζει κανείς σε αυτήν την περιοχή καθώς βλέπεις όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής σε όλο του το πλάτος . Άλλες ονομασίες της περιοχής παλαιότερα ήταν Βουρλοπόταμος ή Ξηροτάγαρο<ref>{{Cite web|url=http://mlp-blo-g-spot.blogspot.gr/2013/02/OikiaKouloura.html|title=ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ [ΟΙΚΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑ] [2013]|website=mlp-blo-g-spot.blogspot.gr|accessdate=2017-11-14}}</ref>. Η Αμφιθέα είναι γνωστή για τα πολυάριθμα εστιατόρια της καθώς και για το πράσινο που υπάρχει στην περιοχή κάνοντάς την να είναι ένας από τους "πνεύμονες" της Αττικής. Την περιοχή διασχίζει η Λεωφόρος Αμφιθέας η οποία έχει πάρει το όνομα της από την συνοικία . Η Λεωφόρος Αμφιθέας εκτείνεται από το [[ρέμα της Πικροδάφνης]] μέχρι την Λεωφόρο Συγγρού.


== Βουρλοπόταμος ==
== Βουρλοπόταμος ==

Έκδοση από την 12:02, 14 Νοεμβρίου 2017

Η Αμφιθέα είναι συνοικία στο Παλαιό Φάληρο.

Η περιοχή εκτείνεται από την οδό Αχιλλέως μέχρι την Λεωφόρο Συγγρού και από την Παλαιά Λεωφόρο Ποσειδώνος μέχρι την οδό Παμφυλίας . Η Αμφιθέα ονομάστηκε μάλλον έτσι λόγω της θέας που αντικρίζει κανείς σε αυτήν την περιοχή καθώς βλέπεις όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής σε όλο του το πλάτος . Άλλες ονομασίες της περιοχής παλαιότερα ήταν Βουρλοπόταμος ή Ξηροτάγαρο[1]. Η Αμφιθέα είναι γνωστή για τα πολυάριθμα εστιατόρια της καθώς και για το πράσινο που υπάρχει στην περιοχή κάνοντάς την να είναι ένας από τους "πνεύμονες" της Αττικής. Την περιοχή διασχίζει η Λεωφόρος Αμφιθέας η οποία έχει πάρει το όνομα της από την συνοικία . Η Λεωφόρος Αμφιθέας εκτείνεται από το ρέμα της Πικροδάφνης μέχρι την Λεωφόρο Συγγρού.

Βουρλοπόταμος

Η ονομασία Βουρλοπόταμος που είχε η συνοικία κατά την χρονική περίοδο 1950-1960 οφείλεται στο θέμα ότι ένα ρέμα διέσχιζε την περιοχή . Το ρέμα αυτό διέσχιζε την οδό Τυρταίου - Γοργοποτάμου ( η ονομασία έχει προέρθει από το ρέμα) - Λ. Αμφιθέας και Αγίας Κυριακής. Το ρέμα εκβάλει στο Δέλτα Φαλήρου. Σήμερα το ρέμα δεν υπάρχει στην παλαιά μορφή καθώς πάνω σε αυτό χτίστηκαν πολυκατοικίες αλλά συνεχίζει να ρέει υπογείως .

Πλατεία Ντάβαρη

Η πλατεία Ντάβαρη παίζει σημαντικό ρόλο στην δομή της περιοχής καθώς είναι η είσοδος της συνοικίας από την Λεωφόρο Αμφιθέας αλλά επίσης σημαντικό είναι πως γύρω από αυτήν δεσπόζει η αγορά ολόκληρης της περιοχής . Η ονομασίας της πλατείας έχει δοθεί από τον τέως Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Ι.Ντάβαρη.

Σύγχρονη Μορφή, Μέσα Μεταφοράς

Η Αμφιθέα με την πάροδο του χρόνου έχει συγχρονιστεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής γι' αυτό μπορεί να παρατηρήσει κανείς πολυάριθμες πολυκατοικίες , σχολεία , χώρους αναψυχής και ότι άλλο είναι χρήσιμο για τον σημερινό άνθρωπο. Η περιοχή έχει εύκολη πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς καθώς από το 2004 το Τράμ διασχίζει την περιοχή , ακόμα όμως πιο εύκολη είναι η πρόσβαση στα λεωφορεία με τα δρομολόγια 130( Πειραιάς - Νέα Σμύρνη),106( Νέα Σμύρνη-Στ.Συγγρού Φιξ) και το Α2( Ακαδημίας -Βούλα , μέσω Λ.Αμφιθέας)

  1. «ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ [ΟΙΚΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑ] [2013]». mlp-blo-g-spot.blogspot.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2017.